Volgens Molenbeeks burgemeester Françoise Schepmans (MR) was de verdachte die gisteren een terreuraanslag probeerde te plegen in Brussel-Centraal “een solitair individu.” Hij is gescheiden, stond sinds 2013 geregistreerd in het pand op de Mettewielaan en was al in aanraking gekomen met de politie voor drugsfeiten. Schepmans is overigens niet bang voor een nieuwe mediastorm rond Molenbeek, zoals dat na de aanslagen in Parijs het geval was.
Het moet schrikken geweest zijn voor Molenbeeks burgemeester Françoise Schepmans, toen ze vernam dat de verdachte van de verijdelde terreuraanslag in Molenbeek woonde. “Toen ik hoorde van de verijdelde aanslag, gingen mijn eerste gedachten uit naar de moed van politieagenten en militairen ter plaatse. Zij hebben een aanslag voorkomen in het genre van Zaventem en Maalbeek”, verwijst de burgemeester naar de spijkerbom, die deze keer niet volledig tot ontploffing kwam.
De man in kwestie, de 36-jarige O.Z. van Marokkaanse nationaliteit, stond sinds 2013 geregistreerd in zijn woning op de Mettewielaan in Molenbeek, bevestigt Schepmans. “Hij stond niet in de database van foreign terrorist fighters of genoteerd als geradicaliseerde, ook niet in een fase van vooronderzoek. Hij is enkel in 2016 verdacht van drugsfeiten. Voor mij is dat opnieuw een bewijs dat er vaak een link is tussen kleinere drugsfeiten en latere vormen van radicalisering”, vertelt de burgemeester.
'Gewest en gemeenschappen moeten middelen vrijmaken'
Volgens Schepmans ging het dan ook om een “solitair individu”, in andere kringen ook wel een ‘lone wolf’ genoemd. De burgemeester vreest dus niet meteen voor een nieuw netwerk in Molenbeek, zoals dat na de aanslagen in Parijs aan de oppervlakte kwam. “Na de aanslagen in Parijs zijn er maatregelen getroffen. We blijven werken om radicalisering uit te roeien, dat blijft onze absolute prioriteit.”
Maar daarvoor moeten wel de nodige juridische, praktische én financiële middelen vrijgemaakt worden, aldus de burgemeester. En dan kijkt Schepmans niet per se naar het federale niveau, dat via het Kanaalplan extra agenten en preventiemiddelen vrijmaakte, wél naar het Gewest en de gemeenschappen. “De strijd moet op alle niveaus gevoerd worden. Binnen het Gewest en de gemeenschappen worden op dit moment gewoon géén middelen vrijgemaakt. Daar is het geen kwestie van continuïteit, maar gewoon van eindelijk te beginnen”, klinkt het.
Tenslotte is Schepmans niet meteen bang dat Molenbeek opnieuw in het oog van de storm komt te staan, zoals dat het geval was na de aanslagen in Parijs. "Neen, ik ben niet bang voor een nieuwe mediarel. Dat zie ik nu al aan de aanvragen voor interviews, dit is helemaal niet dezelfde situatie als na Parijs. Mensen weten nu ook dat Molenbeek ook heel veel mooie projecten te bieden heeft."
Terreurdaad in Brussel-Centraal
Lees meer over: BRUZZ 24 , Terreurdaad in Brussel-Centraal
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.