In Berlijn bespreekt Theresa May met Angela Merkel de uitstap van het VK uit de EU. In het Verenigd Koninkrijk tekenen 40.000 Britten een petitie om Brexiteer Nigel Farage te laten vervolgen. En ondertussen vieren enkele Britse Brusselaars (of Brusselse Britten) de nationale feestdag in Brussel, in uitgelaten sfeer. ‘Dit is mijn eerste 21 juli als Belg!’
We zijn op het terras van café Buvette Sint-Sebastiaan in het Josaphatpark. Hier zit een handvol Britten rond de tafel, getooid met de Belgische driekleur. Sommigen van hen zijn pas Belg geworden, anderen denken er niet aan om hun Britse nationaliteit op te zeggen.
‘Niet downsizen’
“Dit is mijn laatste nationale feestdag als niet-Belg. Ik woon hier al een heel tijdje en heb zopas besloten de Belgische nationaliteit aan te nemen,” vertelt Kate. Zij is geboren en getogen in Engeland, maar verhuisde jaren geleden naar Brussel. De Brexit was voor haar de finale aanzet om de stap naar het Belg-zijn te zetten.
“Het lijkt alsof iedereen tegenwoordig liever uit elkaar gaat en downsizet. In Groot-Brittannië blijkt het met de Brexit niet anders, dus ik word Belgische. Om de vele nadelen van de eenzijdige Britse nationaliteit te omzeilen, maar ook omdat ik houd van dit land: het weer is net als in Engeland, de mensen zijn ingetogen en vriendelijk, en de mosselen zijn verrukkelijk,” besluit Kate, schuddend met een bakje van de in witte wijn gekookte weekdieren.
‘Geweldige eerste 21 juli als Belg’
Joanna verhuisde veel binnen het VK, van de Zuidkust tot in Manchester, om uiteindelijk een thuis te vinden in Schaarbeek. Zij schreef zich een jaar geleden al in voor naturalisering. “Omdat ik al zo lang hier woonde verloor ik mijn stemrecht in Groot-Brittannië. Als absolute bewonderaarster van de suffragettes (strijdsters voor vrouwenkiesrecht) kon dat voor mij niet door de beugel.”
Voor Joanna is het dus de eerste 21 juli als Britse Belg. “En ik vind het geweldig,” klinkt het. “Ik eet hier frietjes en drink bier – zoals dat hoort – in de stad die al sinds jaar en dag mijn thuis is.”
‘Zet mogelijk dit jaar nog de stap’
Joanna’s echtgenoot, Hywel, ontmoette zijn vrouw hier in Brussel. Hij heeft de stap tot Belgische naturalisering nog niet gezet, maar overweegt het wel. “Ik begrijp de Britten die zeggen dat de Brexit voor hen de druppel is om de dubbele nationaliteit aan te nemen,” zegt hij.
Hywel vindt dat iedereen zich vrij moet kunnen bewegen, niet alleen in eigen land, maar overal. “De Brexit zou dat onmogelijk maken. Daarom teken ik misschien dit jaar nog voor de dubbele nationaliteit. Als ze op het gemeentehuis van Schaarbeek dan wat opschieten, kan ik volgend jaar ook als Belg een pintje heffen op 21 juli.”
‘Nee dank u, wij hebben al een land’
Gareth en Eileen zijn een ouder echtpaar uit Gwent in Wales. Ze zijn vandaag op bezoek bij hun Belgisch-Britse vrienden. “We zouden er niet aan denken onze nationaliteit op te geven. We hebben al een land!”, spreekt Gareth. Het land in kwestie is Wales en zeker niet Engeland, dat maakt hij zeer duidelijk.
“Maar we hebben begrip voor mensen zoals Kate en Joanna. Zelf behoren we tot het Remain-kamp, dat een minderheid vormt in Wales. En we weten dat er Britten zijn die het Britse expats kwalijk zouden nemen dat ze hun nationaliteit opgeven. Stom, want België is een zeer mooi land,” besluit Eileen terwijl ze haar bijna lege bierglas tegen dat van haar man tikt.
Lees meer over: BRUZZ 24 , Schaarbeek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.