Een jaar na de invoering van de witte kassa hebben al 447 Brusselse horecazaken een boete gekregen omdat ze niet in orde waren. Volgens de FOD Financiën zijn slechts 44 procent van Brusselse horecazaken ermee in orde, tegenover 98 procent in Vlaanderen. Wallonië doet het dan weer nog slechter.
"Het jaar zit erop, waar is de witte kassa?" Tv-kok en ondernemer Wim Ballieu, eigenaar van restaurant Balls & Glory, vraagt zich in een scherpe blogpost af waarom zoveel van zijn medezaakvoerders in Brussel talmen om de zogenaamde witte kassa in te voeren, een kassasysteem dat fraude en zwartwerk nagenoeg onmogelijk moet maken. Die is immers verplicht vanaf 1 januari 2016.
Ook uit cijfers van de federale overheidsdienst (FOD) Financiën blijkt dat Brusselse horecazaken niet bijzonder happig zijn op het invoeren van de witte kassa.
Bij gerichte controles lopen nog twee op de drie Belgische horecazaken tegen de lamp. Het valt op dat Brusselse restaurants vaker zondigen dan Vlaamse. Sinds de invoering van de witte kassa’s op 1 januari 2016 werden in Brussel 603 zaken gecontroleerd: 447 ervan waren niet in orde. Ter vergelijking: in Vlaanderen bleken bij 1.166 controles slechts 667 zaken niet in orde.
Wallonië scoort nog slechter dan Brussel: daar bleken op één jaar tijd 953 zaken nog geen witte kassa te hebben, op een totaal van 1.234 controles. In totaal zijn 17.021 Belgische zaken uitgerust met een witte kassa. Daarvan zijn er 11.889 in Vlaanderen, 1.507 in Brussel en 3.625 in Wallonië.
Nog volgens de FOD Financiën zijn slechts 44 procent van Brusselse horecazaken in orde met de witte kassa. Dat blijkt uit het verschil tussen het aantal geregistreerde witte kassa's en het totaal van Brusselse horecazaken die ze in huis zouden moeten hebben. In Vlaanderen hebben reeds 98 procent van de horecazaken het kassasysteem ingevoerd.
"Meer weerstand in Brussel"
Volgens de FOD Financiën is er niet meteen een duidelijke verklaring waarom Brussel achterop hinkt. “De weerstand tegen de witte kassa is altijd sterker geweest in Brussel”, zegt woordvoerder Francis Adyns aan BRUZZ. “Waarom, dat is voer voor psychologen, verder hebben we dat ook niet onderzocht.”
Voor sectorfederatie Horeca Brussel is het probleem vooral dat de witte kassa horeca-uitbaters kopje onder zou duwen. “Zolang de regering niets doet aan de torenhoge sociale lasten in de horeca, kunnen we ons er niet bij neerleggen”, zegt voorzitter Yvan Roque. “We blijven maar herhalen dat er extra begeleidingsmaatregelen nodig zijn om de overgang naar witte kassa op te vangen.”
Discussie over legaliteit witte kassa
Volgens Horeca Brussel is de witte kassa niet legaal. In communicatie naar haar leden wijst de federatie er dan ook op dat ze nog een vernietigingsprocedure lopen heeft voor de Raad van State, samen met de Waalse Horecafederatie.
Volgens de FOD Financiën zijn die procedures van de horecafederaties echter niet opschortend voor de witte kassa: die komt er hoe dan ook, met andere woorden. “Wie dat nog niet doorheeft, is eraan voor de moeite”, aldus Francis Adyns.
“Eerlijke ondernemers verdienen politieke steun", zegt ook Brussels fractieleider voor Groen, Bruno De Lille, die in het parlement al meermaals heeft aangedrongen op een snellere invoering van de witte kassa’s. "In Brussel is het aan minister Gosuin (van Werk en Economie, DéFi) om van de witte kassa de norm te maken. Hopelijk maakt hij er dringend werk van."
Ten slotte wijst voorzitter van Horeca Brussel Yvan Roque er nog op dat Brusselse horeca-uitbaters het veel moeilijker hebben om zogenaamde flexwerkers aan te trekken. Dat zijn de mensen die (legaal) bijklussen in de horeca na de werkuren. "In Brussel komen dagelijks 400.000 pendelaars werken. Maar die mensen gaan niet vanuit Vlaanderen komen om één avond bij te klussen. Het is moeilijk voor Brusselse horeca-uitbaters om die flexjobs ingevuld te krijgen."
Lees meer over: BRUZZ 24
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.