Kamperen aan de schoolpoort is terug van weggeweest. Onder meer in Etterbeek en in Ganshoren stonden ouders vrijdagmorgen in de rij. Sommigen brachten er zelfs de nacht door om hun kind op de eerste dag van de vrije inschrijvingen alsnog een plaatsje in een school te bezorgen. "De vrije schoolkeuze bestaat niet meer."
Kamperende ouders voor laatste plaatsen Nederlandstalig onderwijs
Vandaag vrijdag gingen de vrije inschrijvingen van start voor het Nederlandstalig basisonderwijs. Meteen de laatste kans voor veel ouders om hun kind een plaats te bezorgen.
Na het afsluiten van de online aanmeldingen bleek dat 2.852 kinderen niet naar een school van hun keuze konden, terwijl er nog maar 899 vrije plaatsen waren.
Door het schaarse aantal vrije plaatsen, voor de eerste kleuterklas nog maar 16 in het hele gewest, moesten de scholen echter veel ouders ontgoocheld wegsturen. "De regelgeving zegt dat wie eerst komt, de plaats krijgt", zegt Veerle Dierrick, directrice van basisschool Gouden Regen in Ganshoren, een van de scholen waar een lange wachtrij stond. "Ik kan dan ook de frustratie van de ouders begrijpen, als ze net op de tweede plaats terecht komen.
'Leerplicht en vrije schoolkeuze in het gedrang'
Wat er gebeurt met de kinderen die geen plaats vinden is niet helemaal duidelijk. "Dat is geen zwart-witverhaal", zegt Walentina Cools van het Lokaal Overlegplatform basisonderwijs. "Maar dat er kinderen zonder school vallen is wel duidelijk."
Het LOP merkt ook dat het probleem breder wordt. "Waar we vroeger vooral in de eerste kleuterklas problemen hadden, is dat nu ook zo tot in het eerste leerjaar", zegt Cools. "De groep die de boot mist wordt groter, ondanks extra klassen."
Het tekort wordt in die mate nijpend dat in Brussel de leerplicht in het gedrang komt. "Ook de vrije schoolkeuze bestaat de facto niet meer", zegt Cools. "Ouders kijken niet meer naar het pedagogisch project, maar of ze al dan niet kans maken op een plaats."
Ouders van kinderen die geen plaats hebben gevonden, raadt het LOP aan om zich toch op een wachtlijst te zetten. Daarnaast organiseert het LOP ook infosessies en kunnen ouders kijken of ze terecht kunnen in het Franstalig onderwijs of in de Rand.
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.