Federale regering investeert in GEN, maar het is niet duidelijk hoeveel

AL, TR
© BRUZZ
26/07/2016

Op dinsdagochtend schreef Le Soir: “François Bellot, minister van Mobiliteit, kondigt een investering aan van een miljard («waarschijnlijk een beetje meer») in de spoorwegen, met name in het GEN.” Dat is het Gewestelijk ExpresNet rond Brussel. Hoeveel geld naar het GEN gaat en waarvoor dat zal dienen, blijken na een telefoontje naar het kabinet van Bellot (MR) niet duidelijk.

Het gaat om een princiepsbeslissing tot extra budget voor snelle mobiliteitsoplossingen, vertelt de woordvoerder van Bellot, Jasper Pillen, aan BRUZZ. Zowat een miljard is het bedrag dat de minister daarvoor in het hoofd heeft. Het komt voort uit een debat met het federaal planbureau op Hertoginnedal afgelopen zaterdag.

Een verdeling van het miljard (“dat kan nog meer zijn”, zegt ook de woordvoerder) is er nog niet. Op de vraag of het naar twee, drie of tien projecten gaat, kan het kabinet niet antwoorden. “Het voornaamste is dat de minister, net als zijn voorgangster (Jacqueline Galant, nvdr.), het GEN als een zeer belangrijk dossier ziet en er alles aan doet om er geld in te steken.”

De aangekondigde investering gaat naast het GEN naar minstens nog twee projecten. Le Soir schrijft over het verzekeren van de toegang tot de haven van Antwerpen. Het zou ook gaan om het verhogen van perrons tot één standaardmaat, om kleine mensen of wie moeilijk te been is te helpen.

Timing
Ook een termijn voor de verbeteringen inzake mobiliteit is niet bekend. “Relatief snel”, is alles wat Pillen gezegd wil hebben. Een werkgroep met vertegenwoordigers van de gewesten, de federale regering, de NMBS, Infrabel en de FOD Mobiliteit is de beoogde investeringen met effect op korte termijn al maanden aan het onderzoeken. “Binnen een redelijke termijn zal ze knopen doorhakken”, aldus nog Pillen.

De “meer globale strategie voor de mobiliteit” die de federale regering volgens Le Soir vanaf volgend jaar wil uitvoeren, blijkt niet meer dan het opnieuw laten samenkomen van het Executief Comité van de Ministers van Mobiliteit. Dat orgaan werd in 2001 opgericht als een samenwerking van de federale staat en de gewesten voor het opstellen van de investeringsplannen van de NMBS. Het gaat dus om treinen, niet om een betere ontsluiting via de weg zoals Le Soir schijft.

Minister Bellot wil via overleg tussen de verschillende bestuursniveaus mobiliteitsknooppunten wel beter organiseren, vertelt Pillen. Het gaat dan bijvoorbeeld om het afstemmen van treinen en bussen waar die samenkomen. Op de tunnels in de hoofdstad kan de federale regering niet inzetten, zo zegt Pillen nog. Al zou de federale minister ook daarover meer gaan overleggen met zijn Brusselse tegenhanger Pascal Smet (SP.A).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni