In tijden waarin clubidentiteiten vervagen en stadions er allemaal hetzelfde uitzien, zoeken steeds meer voetballiefhebbers hun heil in de lagere reeksen. Ver weg van het popcornpubliek van de topcompetities. Op zoek naar traditie, cultuur en authentieke voetbalbeleving. Het verklaart de populariteit van Antwerp, Beerschot, FC Luik, Union en het herboren RWDM. Het nieuwe boek ‘Aftrap in Brussel’ van Kurt Deswert speelt perfect in op de nostalgiehype in het voetbal. Maar het is veel meer dan dat.
Alles begint in Brussel. Zelfs het voetbal kent zijn oorsprong in onze hoofdstad. Een Antwerpenaar zal je nooit geloven, maar de eerste voetbalclub in ons land werd opgericht in Brussel. De Brussels Football Club met thuishaven in Elsene (Tenbosch) was er nog voor Antwerp, de club met het stamnummer één. Het is een straffe stelling, maar Deswert staaft ze uitstekend. Hij neemt je mee op tocht door het Brussel van de negentiende eeuw. Voetbal is een uitvlucht om het te hebben over de geschiedenis van onze stad, over de begindagen van de art nouveau of over het zondagstoerisme van de bourgeoisie waaraan we ons openbaar vervoer te danken hebben.
Tot voor kort moest je het stellen met ‘Kroniek van het Belgisch voetbal’ als je iets wou weten over de vroege ontwikkeling van de sport in ons land. Nu is er dus ‘Aftrap in Brussel’, dat die schaarste opvult met een uiterst gedocumenteerd, verrassend en vlot leesbaar standaardwerk. Hoofdrolspelers zijn bekende, onbekende of totaal vergeten figuren uit de Brusselse voetbalgeschiedenis. Maak kennis met Enrique Buero, de Uruguayaanse ambassadeur die in Brussel de allereerste wereldbeker opzette. Met Joe Maca van La Forestoise, de eerste Belgische doelpuntenmaker ooit op een WK (voor de VS). Of met de stijlvolle Paul van den Berg (pas 80 geworden) die de hoogste score ooit haalde aan de Heizelschool.
Het zijn prachtige verhalen die de mijlpalen in de geschiedenis van ons land belichten aan de hand van de populairste sport. De Congolese onafhankelijkheidsstrijd bijvoorbeeld. Die kende zijn eerste rellen met de komst van Union Saint-Gilloise naar Midden-Afrika. Maar het beste hoofdstuk is misschien wel ‘De papieren mannen’ waarin Deswert de hoogdagen van het Brussels beeldverhaal (de Klare Lijn-school) tot leven wekt via de cultstrip ‘De Anderlechtenaar’ van Raymond Reding.
Echte voetbalfreaks zullen ook smullen van ‘Aftrap in Brussel’. Hoe het voetbal tactisch evolueerde, wordt geïllustreerd met verhalen over het WM-systeem van Daring, over het champagnevoetbal van Sinibaldi in 4-2-4 en over het systeem-Ivic met het belang van libero Morten Olsen. Om de teloorgang van het Brussels voetbal te demonstreren, is er het verhaal van Racing Jet de Bruxelles op de Heizelvlakte. Nooit sprak een eersteklassewedstrijd zo weinig toeschouwers aan als Racing Jet-Cercle Brugge (250) op het einde van de jaren tachtig.
Jammer dat ‘Aftrap in Brussel’ zo abrupt eindigt. Geen woord over de nieuwe lichting uit Neerpede, de heropleving van clubs als Union en RWDM, het fenomeen White Star dat vorig seizoen kampioen in de tweede klasse werd of het BX Brussels-project van Vincent Kompany. Maar wellicht is dat iets voor een vervolg op ‘Aftrap in Brussel’, dat een must is onder elke Brusselse kerstboom.
> Aftrap in Brussel. Kurt Deswert, Borgerhoff & Lamberigts, 34,95 euro
Vijf Brusselse voetbalclubs
Union Saint-Gilloise
RWDM
Léopold Club
RSC Anderlecht
Crossing
Brusselse voetbalweetjes
- De gemeente Koekelberg is ongetwijfeld de enige gemeente in Europa waar twee gewezen voetbalinternationals ooit burgemeester waren: Emile Bossaert en Armand Swartenbroeks waren twee iconen van de nationale voetbalploeg en van Daring Brussel.
- In Watermaal-Bosvoorde ligt het Drielindenstadion. Met plaats voor bijna 40.000 toeschouwers is het nog altijd het tweede grootste stadion van het land. Ooit was het de thuishaven van het chique Racing Club de Bruxelles. Tegenwoordig wordt er nog altijd gevoetbald door Royal Racing Club de Boitsfort.
- De oudste tribune van het land vind je in Ukkel. In het Ganzenvijverstadion spelen ze vandaag hockey. Oorspronkelijk was het een voetbalstadion waar Racing (opgericht in 1891) zijn wedstrijden speelde.
- De eerste buitenlander die ooit de ‘Gouden Schoen’ in ons land won, was de Nederlandse RWDM-legende Jan Boskamp. Boskamps rivaal, de Deen Kresten Bjerre, was de eerste buitenlander die bij een Belgische club de kapiteinsband mocht dragen.
- De vader van het calcio (het Italiaanse voetbal), was een Unionist. Brusselaar Louis Van Hege speelde in het begin van de twintigste eeuw voor AC Milan. Met 98 goals in 91 wedstrijden was Van Hege er de eerste buitenlandse vedette. Samen met zijn Brusselse spitsbroeder Max Tobias was Van Hege verantwoordelijk voor de grootste thuiszege ooit in de Milanese derby tegen Inter (6-3).
Lees meer over: BRUZZ 24
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.