In Anderlecht is een petitie gevonden die moslims oproept om naar "hun land van origine" terug te keren. Burgemeester Tomas heeft aan de politie gevraagd een onderzoek te starten naar de petitie die zichzelf ook islamofoob noemt. "Deze petitie is bedoeld om tweedracht te zaaien onder de bevolking."
De foto van de islamofobe petitie circuleert sinds gisteren op sociale media. Directe aanleiding is de bloedige moord op een 84-jarige priester in de buurt van Rouen dinsdag, door twee aanhangers van de terreurorganisatie Islamitische Staat.
"Aan de Belgen die in Anderlecht en elders in België wonen, we moeten waakzaam blijven en constateren dat we, door wat er gebeurt, islamofoob worden", luidt de tekst. "Als u denkt dat we moslims moeten overtuigen om naar hun land van oorsprong terug te keren, tekent u dan deze petitie."
Burgemeester Eric Tomas (PS) veroordeelt de petitie sterk. "Het doel is om delen van de bevolking tegen elkaar op te zetten, om de haat aan te wakkeren", zegt hij vanop zijn vakantieadres aan BRUZZ. "In het commentaar op de petitie lazen we ook oproepen om moskeeën in brand te steken. We moeten vechten om niet iedereen over één kam te scheren."
Daarom heeft de burgemeester de politie gevraagd een onderzoek in te stellen naar de verspreiding en oorsprong van de petitie. "Onze cel radicalisme heeft een onderzoek geopend. Wij weten momenteel nog niet in welke wijken de petitie is uitgedeeld", zegt de woordvoerster van de politiezone Zuid, Marie Verbeke. "Het kan om één exemplaar gaan of enkele honderden. We roepen inwoners daarom ook op om het ons te melden als ze een exemplaar in de bus hebben ontvangen."
Bronnen melden BRUZZ alvast dat de formulieren om de petitie in te vullen opgehangen zijn aan de ingangen van vijf appartementsgebouwen op de Lemoinelaan, nabij Marius Renard.
Moreel verwerpelijk
"Dit is heel tekenend voor wat er vandaag aan de hand is. Bij elk incident of bij elke aanslag steekt islamofobie de kop opnieuw op", reageert UNIA, het Interfederaal Gelijkekansencentrum. "De samenleving staat al onder druk, het is dan ook moreel verwerpelijk om nog wat meer olie op het vuur te gooien."
"Ons lijkt het dat deze daad ook als strafbaar zou kunnen beschouwd worden", voegt UNIA toe, dat de antidiscriminatiewet inroept.
Lees meer over: BRUZZ 24 , Anderlecht
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.