De oprichters van Champignons de Bruxelles besluiten in zee te gaan met Carrefour. Op dit moment ligt er een contract op tafel met de supermarktketen. Dat terwijl ze eerder niet wilden samenwerken met de reuzen, omdat die volgens hen verantwoordelijk zijn voor veel van de moeilijkheden in de landbouwsector.
Champignons de Bruxelles bestaat uit twee ondernemende twintigers, die hun intrek hebben genomen in de kelders van de Abattoir in Anderlecht. Ze produceren drie soorten champignons: de Japanse shiitake en de minder bekende soorten maitake en nameko. In totaal produceren ze zo’n achthonderd kilogram per maand. Dat doen ze op organisch afval van Brusselse bierbrouwers.
Om rendabel te blijven moeten de ondernemers hun afzetmarkt en productie verhogen. “Als we tegen december niet 1,5 ton per maand produceren, is onze spaarpot leeg en onze toekomst in gevaar. We moéten groter gaan,” zegt Sevan Holemans aan Het Nieuwsblad.
In eerste instantie wilden de twee vooral in het Brussels Gewest leveren aan lokale restaurants en speciaalzaken. Maar in de ecologische wereld kunnen de ondernemers niet meer afzetten dan ze nu doen. “We kunnen nog veel meer productie aan, maar onze afzetmarkt is te klein,” vervolgt Holemans aan BRUZZ.
Dat deed de oprichters van het ecologische bedrijf besluiten om, ondanks hun ideologische bezwaren, toch in onderhandeling te gaan met Carrefour. “Supermarkten zijn ook verantwoordelijk voor veel van de problemen,” legt Holemans zijn bezwaren uit. “Ze bepalen te lage prijzen, wat een groot probleem is voor de landbouwsector.”
Toch ziet Holemans verbetering bij de supermarktketen. “Voor kleine boeren heeft Carrefour een super goed contract, waarbij niet vaststaat hoeveel je per week moet produceren.” Dat contract ligt nu op tafel bij de champignonnenkwekers.
Lees meer over: BRUZZ 24 , Anderlecht
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.