Vervoort trekt macht over beschermd erfgoed naar zich toe

DC
© BRUZZ
28/06/2017
Ook in:
en nl

In de commissie Territoriale Ontwikkeling van het Brussels Parlement heeft de meerderheid vandaag gestemd om het bindend advies van de Koninklijke Commissie Monumenten en Landschappen (KCML) af te schaffen. Met het advies kon het KCML vastgoedprojecten tegenhouden die schade zouden kunnen toebrengen aan erfgoed. Concreet wil dat zeggen dat Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) veel meer zeggenschap krijgt over het beschermd erfgoed in Brussel.

Met het nu afgeschafte bindend advies kon de KCML veto’s stellen tegen bepaalde projecten of aanpassingen die schade zou toebrengen aan beschermde gebouwen, monumenten of landschappen. De regering kon door dat advies geen vergunning afleveren aan bouwpromotoren die te weinig rekening houden met de specifieke aspecten van erfgoed.

In de plaats van het bindend advies van het KCML komt er nu een ambtenaar om het erfgoed op te volgen. Die zal zijn of haar goedkeuring geven aan projecten rond beschermde monumenten op basis van rapporten van de regionale administratie.

Meerderheid stemt voor
Een meerderheid van PS en Défi keurde de afschaffing van het bindend advies van de Commissie Monumenten en Landschappen goed. Alleen Bernard Clerfayt stemde tegen bij Défi. CDH en MR onthielden zich. Bij de Nederlandstalige partijen keurden Open VLD en CD&V de afschaffing mee goed. Groen stemde tegen.

De afschaffing van het bindend advies maakt deel uit van de hervorming van het Brussels Wetboek van Ruimtelijke Ordening (BWRO), ook gekend als COBAT in het Frans. Die hervorming is erg omvangrijk. Vandaag zijn nog maar 84 van de ruim 300 artikels in de hervorming gestemd. Voor de definitieve goedkeuring moet alles ook nog naar de plenaire zitting van het Brussels Parlement.

Vervoort grijpt de macht
"Het gevaar bestaat die ambtenaar louter de wil van minister-president Vervoort zal uitvoeren", zegt commissielid Arnaud Verstraete van Groen. “Er zijn heel veel prachtige monumenten afgebroken in Brussel in het verleden. Het mechanisme om dat te voorkomen wordt nu afgebouwd. Vervoort krijgt daardoor veel meer bewegingsruimte om daar te doen wat hij wil en dat is volgens mij niet gezond.”

De burgerbeweging 'Le patrimoine, ça nous regarde' verzet zich met een campagne en een petitie tegen het afschaffen van het bindend advies. Hun petitie heeft ondertussen al meer dan 2.600 handtekeningen verzameld.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni