De Brusselse gemeenten zijn medeverantwoordelijk voor het plaatstekort in het Brussels Nederlandstalig onderwijs. Dat zegt prominent Brussels CD&V’er Guido Ghekiere.
In het debat over het tekort aan plaatsen in het Nederlandstalig onderwijs wordt vaak de Vlaamse gemeenschap met de vinger gewezen. Onterecht, vindt Ghekiere. “22 procent van de Brusselse kinderen gaat naar het Nederlandstalig onderwijs”, zegt hij. “Moesten de gemeenten 22 procent van hun capaciteit ter beschikking stellen van het Nederlandstalig onderwijs, dan was er geen probleem meer.”
Volgens Ghekiere voorzien de gemeenten momenteel nog geen 11 procent van hun schoolcapaciteit voor Nederlandstaligen. “En daar is nooit door de Vlaams-Brusselse politici op gereageerd”, zegt hij. “Guy Vanhengel (Open VLD) en Bruno De Lille (Groen) hebben wel wat geprobeerd, maar men zwijgt over de gemeente.”
Ghekiere legt zo de bal in het kamp van het VGC-college, dat de gemeenten ondersteunt als ze een nieuwe school willen bouwen. Bij de onderwijsnetten nuanceert men dat echter. “In bepaalde gemeenten is het niets geworden”, zegt Piet Vandermot van het Vrij Onderwijs. “Maar het college is daar niet verantwoordelijk voor, zij kan de gemeenten niet verplichten een school op te richten.”
Bij het Gemeenschapsonderwijs valt eenzelfde geluid te horen. “Het kan zijn dat de gemeenten achter blijven”, zegt Jacky Goris van het GO. “Maar als men ons middelen geeft, staan wij klaar om scholen uit te baten en te bouwen. Ik besef dat de middelen niet eindeloos zijn, maar Vlaanderen zou wel wat meer kunnen doen.”
Lees meer over: BRUZZ 24
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.