De verkoop van Nederlandstalige boeken in Brussel is tussen 2010 en 2013 met ruim een kwart teruggelopen. Dat blijkt uit cijfers van koepelorganisatie Boek.be. Ook het aantal ontleningen in de bibliotheken ging met een vijfde achteruit.

De omzet van de Nederlandstalige boekenverkoop daalde tussen 2010 en 2013 van 8,3 miljoen euro naar 6 miljoen euro, een achteruitgang van 27,5 procent. Dat lijkt uit cijfers van sectorvereniging boek.be en onderzoeksbureau GfK. Nochtans nam de verkoop van boeken in Brussel én Vlaanderen in dezelfde periode met 5,7 procent toe. Een nuance is wel dat het niet duidelijk is hoe het zit met de online-boekenverkoop in Brussel.

Wellicht niet toevallig is het aantal verkooppunten van Nederlandstalige boeken in Brussel de afgelopen jaren verminderd. Denk aan de sluiting van De Slegte in het centrum of de beslissing van boekenketen Club om in de vestigingen aan Flagey en in City 2 geen Nederlandstalige boeken meer aan te bieden.

Bij De Standaard boekhandel merkt men echter een blijvende interesse voor boeken. “Wij krijgen veel klanten over de vloer”, zegt Magalie Ramen van De Standaard op het Muntplein. “En zij hebben nog altijd liefde voor het boek, er is blijvende interesse.”

Die vaststelling geldt dus niet voor heel Brussel waar de verkoop zoals gezegd fors daalt, net zoals het aantal verkooppunten. Terwijl zowat een derde van de boeken die de deur uitgaan bestaat uit zogeheten impulsaankopen: een klant ziet een boek, bladert er wat in en beslist dan om te kopen.

De dalende boekenverkoop in Brussel wordt ook zeker niet gecompenseerd door een gestegen bibliotheekbezoek. In diezelfde periode van 2010 tot 2013 is het aantal uitleningen met bijna 20 procent gedaald. Hoewel er in die tijdspanne in Brussel twee Nederlandstalige bibliotheken zijn bijgekomen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni