In de stelplaatsen Het Rad, Dilbeek en Ukkel van De Lijn in Vlaams-Brabant hebben maandagmorgen een aantal chauffeurs het werk neergelegd, na agressie in Anderlecht. Eén bus op de vijf rijdt maandag niet, vooral in het Pajottenland en de zuidelijke rand van Brussel. Dinsdag zullen de chauffeurs weer aan het werk gaan.
De directie van De Lijn Vlaams-Brabant en de vakbonden hebben maandagmiddag een akkoord bereikt over bijkomende veiligheidsmaatregelen in Anderlecht en omgeving. De chauffeurs van de stelplaatsen Het Rad, Dilbeek en Ukkel gaan dinsdag weer aan het werk.
Aanleiding voor de actie waren vier incidenten het voorbije weekend in Anderlecht. Vrijdagavond in de buurt van het Joodse-Martelarensquare werd een bus twee keer kort na mekaar beschoten met een luchtdrukgeweer. Zondag werden op een uur tijd drie bussen bij halte Grondel in de Emile Carpentierstraat bekogeld met stenen. Enkele ruiten sneuvelden, maar er zijn geen gewonden gevallen.
Vooral in stelplaats Het Rad legden uit protest maandagochtend heel wat chauffeurs het werk neer. In mindere mate gebeurde dat ook in de stelplaatsen van Dilbeek en Ukkel.
De gevolgen van de staking zijn vooral voelbaar op de as Halle-Brussel. Ook de verbindingen tussen Alsemberg, Dilbeek en Brussel zijn getroffen.
'Extra patrouilles en controle'
"Het akkoord met de vakbonden bestaat uit drie luiken", zegt Joachim Nijs, woordvoerder van De Lijn Vlaams-Brabant. Zo blijven de extra patrouilles van de politie van Brussel-Zuid gehandhaafd en ook de extra controleploegen van De Lijn blijven aanwezig. Zij kunnen bij incidenten snel tussenbeide komen om chauffeurs en reizigers te beschermen.
"Tot slot hebben we aan het politiekorps de vraag gesteld om extra gemeenschapswachten ter plekke te sturen teneinde problemen te voorkomen", besluit Nijs.
Lees meer over: BRUZZ 24
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.