Marokkaanse moeders, zo heet de tentoonstelling die sinds donderdag loopt in Recyclart. Twee Nederlandse documentairemaaksters willen het clichébeeld van de Marokkaanse hangjongeren doorbreken en portretteren daarom hun moeders. Een Amsterdams verhaal dat zich even goed in Brussel kan afspelen.
Vier interviews van een kwartier met Marokkaanse moeders zijn de blikvanger op de gelijknamige tentoonstelling in Recyclaert. De moeders hebben het onder andere over opvoeding en discriminatie. De filmpjes zijn van de hand van Rebekka Van Hartskamp en Marjolein Busstra, twee Nederlandse documentairemaaksters.
Actuele en wat controversiële onderwerpen raken ze wel vaker aan in hun documentaires. Voor dit project hadden ze een duidelijke aanleiding. “Ik was op straat uitgescholden voor hoer”, zegt Marjolein Busstra. “Het waren erg jonge jongens. Toen ze op me afkwamen heb ik snel een foto van hen gemaakt. Ze trokken meteen hun kap over hun hoofd daardoor kreeg ik een beeld dat je vaak in de kranten ziet als het over Marokkaanse jongens gaat.”
Door deze gebeurtenis hadden ze de reflex om de moeders aan te spreken. Door met hen te praten hoopten ze een dialoog aan te gaan en de leefwereld van de jongeren te begrijpen. Vrouwen vinden die wilden meewerken was niet zo’n makkelijke klus vertellen de documentairemaaksters. “Het heeft bijna twee jaar geduurd voor we moeders overtuigd kregen om mee te werken. Soms zegden ze toe maar als we bijna voor hun deur stonden kwamen ze met een smoes.”
Het hele werkproces dat aan de gefilmde interviews vooraf ging, is ook op de tentoonstelling te zien. Marokkaanse moeders loopt nog tot 27 april in Recyclaert.
Lees meer over: BRUZZ 24
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.