Het Brusselse onderwijs staat voor grote uitdagingen. De zoektocht naar leerkrachten blijft duren, maar intussen blijven de coronabesmettingen op de scholen stijgen en gaan er nieuwe coronamaatregelen in. "We hebben nog geen scholen moeten sluiten. Volledige klassen wel."
"Sinds het begin van het schooljaar hebben we het al moeilijk met het lerarentekort", vertelt Nancy De Boey, coördinerend directeur van scholengroep KatOBA. "Nu komt corona er nog bij. We zitten in overlevingsmodus en zoeken naar oplossingen op het moment zelf."
Intussen zijn er ook nieuwe maatregelen aangekondigd. Meerdaagse uitstappen zijn niet meer toegelaten en klasbubbels worden nog strikter gescheiden. Wanneer er drie leerlingen positief zijn getest, moet de hele klas in quarantaine. "De klassen apart houden deden we al", vertelt De Boey. "De mondmaskers in het vijfde en zesde leerjaar zijn ook nooit afgeschaft. Zoveel is er dus niet veranderd, want Brussel heeft altijd al dezelfde maatregelen moeten behouden als vorig schooljaar."
Het Maria-Boodschaplyceum is intussen moeten overschakelen op afstandsonderwijs. "Als er niet genoeg leerkrachten zijn om de kinderen naar school te laten gaan, zijn we genoodzaakt om over te stappen naar afstandsonderwijs. Toch is het belangrijk dat de leerlingen naar school kunnen blijven gaan. Kinderen gaan graag naar school, ze hebben elkaar. Het draagt bij tot hun welzijn."
De uitval van de leerkrachten blijft hoog en de vacatures raken niet ingevuld. "Leerkrachten zijn niet te vinden. We moeten roeien met de riemen die we hebben. Iedereen wordt in de klas gezet, zelfs de directie." Maar een sluiting van volledige scholen blijft voorlopig wel uit. "Er was voor het weekend sprake van een sluiting in één van de scholen, maar er is een testing geweest door UZ Leuven. Alle leerlingen en leerkrachten zijn getest en gisterenavond werd beslist dat de school toch niet dicht moest, maar wel een aantal klassen. Men ziet er dus op toe dat men niet de hele school moet sluiten."