Maxime Bonaert is de 'woonmodule-specialist' van vzw Straatverplegers. Hij woonde ooit zelf in een tiny house. Uitgerekend die ervaring helpt hem om de juiste woonmodules te bouwen en ze ook te plaatsen. "Sommige patiënten voelen zich teveel opgesloten in een klassiek appartement."
Maxime (vzw Straatverplegers): 'Onze woonstudio's behouden contact met straat en natuur'
Elf woonstudio's staan er ondertussen in Brussel: zes in Vorst en vijf in Neder-Over-Heembeek. "Vergelijk het met een studio van 26 m²," vertelt Maxime. "Met alle nodige comfort. Een badkamer, keuken, slaap- en woonruimte."
Een persoon herhuisvesten is een proces van lange adem. De straatverplegers verplichten niemand, want de patiënten moeten het ook zelf willen. "Sowieso moet wie een woning van ons betrekt administratief in orde zijn. Dat betekent een identiteitskaart hebben en een uitkering krijgen."
Elf woonmodules, dat betekent elf personen minder op straat. En die stap, van de straat naar een eigen stek, is niet klein. "Wie tien, vijftien, twintig jaar op straat gewoond heeft, moet alles opnieuw leren. Hoe moet ik mijn huur betalen? Wanneer zet ik mijn vuilniszak buiten? Hoe ga ik respectvol om met buren? Gelukkig blijft er een team van verpleegkundigen en sociaal assistenten klaarstaan om de ex-daklozen bij te staan."
Dicht bij de natuur
De woonmodules zijn een succes. "Aanvankelijk was het de bedoeling om de modules te gebruiken als een soort tijdelijke woonst. Maar de mensen wonen er graag."
Maxime ziet één voorname reden waarom de huisjes aanslaan. "Ze zijn dicht bij de natuur en de straat. In een klassiek appartement voelen onze bewoners zich soms opgesloten en geïsoleerd. In onze modules behouden ze het contact met de natuur en de straat."
Voor de woning die de patiënten betrekken, betalen de bewoners huur. Driehonderd euro per maand, plus honderd euro kosten. Gemiddeld ontvangt een patiënt een uitkering van 1200 euro. "Wij doen niet aan noodopvang. Wij willen betaalbare, duurzame huisvesting aanbieden. Wie een woning wil moet daarom ook administratief in orde zijn. Net daarom bouwen we zelf nieuwe woonmodules: de reguliere woningmarkt is te duur."
Brussel Helpt 2023
Lees meer over: BRUZZ radio , BRUZZ 24 , Samenleving , Brussel Helpt 2023 , straatverplegers , vzw Straatverplegers , tiny house , dakloosheid , antidaklozenarchitectuur
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.