De Kenners: Touring pleit voor meer autoloze zondagen

© BRUZZ
14/09/2017
Ook in:
en nl

Op de vooravond van de Week van de Mobiliteit en de Autoloze Zondag, is Danny Smagghe van Touring onze gast in De Kenners. Voor Touring mogen er gerust meer van die autoloze zondagen komen, maar dan wel met de focus op het sensibiliseren van mensen over hun verplaatsingsgedrag. Het Brusselse mobiliteitsbeleid krijgt van Touring dan weer maar een 4 op 10. “De plannen zijn vaak goed, maar de uitvoering komt er ofwel nooit ofwel op een verkeerde manier.”

Uit een enquête van Touring blijkt dat 4 op de 10 mensen in België meedoen aan Autoloze Zondag. In Brussel is dat zelfs 6 op 10. De dag zonder auto heeft dan ook wel degelijk zijn waarde, “maar het sensibiliserende aspect is de laatste jaren wat verwaterd”, zegt Danny Smagghe van Touring. “Voor te veel mensen is het nog puur een recreatieve uitstap. Het sensibiliseren van mensen over hun verplaatsingsgedrag: dat moet nog meer benadrukt worden.”

Op die voorwaarde mogen er voor Touring gerust meer autoloze zondag komen. Uit hun enqûete blijkt immers ook dat meer dan de helft van de ondervraagden de toekomst van de binnenstad zonder auto zien. “We zijn geen voorstander van het autovrij maken van hoofdverbindingsassen, zoals bijvoorbeeld de Noord-Zuidverbinding, wél van secundaire wegen zoals winkelstraten en andere straten in de binnenstad”, zegt Smagghe daarover.

Overstapparkings zijn de sleutel
“Maar uiterst belangrijk daarbij is dat je, vóór je straten gaat afsluiten of versmallen, een alternatief moet bieden aan de automobilist voor je die ontmoedigt om de auto te nemen. Kijk bijvoorbeeld naar het Gewestelijk ExpresNet. We wachten dan wel nog op een groot deel, maar ook het deel dat wel al actief is wordt niet veel gebruikt."

Dat komt volgens Smagghe omdat er gewoon te weinig opstapplaatsen zijn van het openbaar vervoer waar je de auto kan achterlaten, de zogenaamde overstapparkings dus. "Als je die niet voorziet, blijven mensen gewoon doorrijden naar hun werkplek in Brussel.”

Als Smagghe het mobiliteitsbeleid van het Brusselse Gewest moet evalueren, komt hij dan ook niet verder dan een 4 op 10. “De plannen zijn vaak goed, maar de uitvoering komt er ofwel nooit, ofwel wordt die op een verkeerde manier aangepakt waardoor ze vaak zelfs een negatieve impact hebben op de bestaande mobiliteit.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: De Kenners , BRUZZ 24

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni