Het jaar 2022 leverde heel wat iconisch beeldmateriaal op, van de aankomst van de eerste Oekraïense vluchtelingen tot de samenhorigheid bij Belgisch-Marokkaanse voetbalfans. Dit zijn de meest memorabele beelden van fotograaf Hatim Kaghat.
Het eerste beeld van Hatim Kaghat is er eentje van spelende kinderen in Jules Bordet Instituut bij de aankomst van de eerste Oekraïense vluchtelingen in Brussel, in maart.
Tot dan konden Brusselaars enkel maar de oorlogstaferelen op televisie zien, maar plots kwam het heel dichtbij, wanneer een mensenstroom aan verhalen de hoofdstad bereikte.
De foto raakt Hatim Kaghat, omdat ondanks de tristesse van de oorlog de kinderen blijven spelen. Een deel van hun onschuld lijkt bewaard.
"Als fotograaf voel je je soms een voyeur bij de miserie van anderen, maar ik probeer altijd oogcontact te maken met mensen om af te stemmen of ze toestemming geven voor een foto", aldus Kaghat.
Bij het nemen van portretten vindt Kaghat het sowieso belangrijk om naar de ogen van mensen te kijken: "Daar is zoveel uit af te lezen, maar in de ogen van de vrouwen die stonden te wachten aan Jules Bordet Instituut na hun aankomst zag ik vooral de leegte van mensen die hun land hebben achtergelaten."
Tajine met frietjes
Het tweede beeld dat Kaghat gekozen heeft, is dicht bij huis, namelijk eentje dat hij genomen heeft op de Mollem Cup, een eetfestijn van tajine met frietjes, op het moment van de WK-match van België tegen Marokko: "Het was een heel symbolische gelegenheid voor mij, want ik ben zelf geboren in Marokko, maar woon al lange tijd in België."
"De Mollem Cup was een evenement georganiseerd door de Vaartkapoen, Recyclart en Cassonade, drie vzw's betrokken bij de sociale cohesie in Brussel. Je voelde ook echt de samenhorigheid die namiddag, dat ontroerde mij", zegt Kaghat.
"Omdat het Belgisch elftal al een bepaalde internationale faam heeft, had ik verwacht dat zij de wedstrijd zouden winnen, maar ik was extra blij en verrast toen Marokko dan toch de overwinning in de wacht sleepte."
"Het gevoel van samenhorigheid dat ik die middag voelde, stond in schril contrast met de rellen aan Lemonnier iets later op de avond. Ook daar heb ik enkele foto's gemaakt, maar ik probeer vooral dat eerste te onthouden."
Karen Northshield
Dit zwart-witbeeld van Karen Northshield blijft ook door het hoofd van Hatim Kaghat spoken. Het leven van de Belgisch-Amerikaanse Northshield veranderde drastisch op enkele ogenblikken tijd, toen op 22 maart 2016 vlak naast haar één van de bommen ontplofte in de luchthaven van Zaventem.
Voor dat moment leefde Northshield een sportief leven als fitnessinstructeur, maar door de verwondingen die ze opliep bij de ontploffing kwam daar brutaal een einde aan. Ze onderging de afgelopen jaren meer dan zestig operaties en blijft nog elke dag vechten om de aanslagen mentaal en fysiek te boven te komen.
Op de foto van afgelopen jaar zie je haar met een kruk op de achtergrond, een verwijzing naar haar fysieke verwondingen, terwijl ze haar boek 'Weggeblazen door de bom' voorstelt. De foto inspireert Kaghat, omdat het de veerkracht van Northshield toont.
Lees meer over: BRUZZ 24 , Brussel , Samenleving , eindejaar 2022 , Hatim Kaghat