Een nieuwe diefstal in het materiaalhok van de collectieve tuin van Thurn & Taxis: dat stelde een vrijwilliger zondagochtend vast. Het is al ongeveer de tiende keer dat onbekenden proberen materiaal te stelen. Eerder kregen de initiatiefnemers ook al te maken met een resem aan andere wandaden, waaronder een brandstichting in 2016 als voorlopig dieptepunt. De vrijwilligers blijven positief, maar vragen nadrukkelijk respect van alle bezoekers van de site.
Toen één van de acht vrijwilligers die momenteel actief zijn binnen het collectief afgelopen zondag in de tuin wou gaan werken, constateerde hij dat het slot van het tuinhuis verdwenen was. Gevolg: “Ze hebben heel goed tuinmateriaal meegenomen, dat wij zelf hadden aangekocht”, merkt woordvoerster Claire Schulman op.
“Het is de zoveelste keer dat ze hier inbreken. Daarom hebben we zondag een nieuw beveiligingssysteem bedacht, in de hoop dat de dieven nu niet meer binnen zullen geraken.”
In de afgelopen jaren werden ook al tafels en stoelen vernield die zich op een open plaats bevonden tussen de bomen, en tot doel hadden om een ontmoetingsplaats in te richten. Iets verderop in de tuin stonden ooit trouwens zelfgemaakte composttoiletten. Daar valt nauwelijks nog iets van te merken, aangezien deze begin 2016 in brand gestoken zijn. De enige overblijfselen hiervan zijn de verbrande fundamenten die nog in de grond zitten.
Vandalen sprayen ook graffiti op het tuinhok. "Een recente ontwikkeling, doordat de eigenaar van het aangrenzende gebouw klimop heeft laten weghalen. Hierdoor is er een groot stuk muur vrijgekomen en dit werkt natuurlijk uitnodigend." Zelfs bomen blijven niet gespaard. Een enkel exemplaar is een blauwe smiley rijker, in anderen is er gekerfd met een scherp object.
"Sinds er klimop is weggehaald, trekt de lege muur ook graffitispuiters"
Daarnaast worden er tijdens de zomermaanden ook geregeld fruit en groenten gestolen die de vrijwilligers zelf telen. In het verleden meer dan nu, omdat de vrijwilligers omheiningen gebouwd hebben en gebruik maken van doornstruiken om diefstal te bemoeilijken en te ontmoedigen. Er ligt her en der ook zwerfvuil in de tuin, al is ook dit probleem afgenomen sinds de vrijwilligers vuilnisbakjes plaatsten.
Ondanks tegenslag blijft de teneur positief
Al sinds 2010 bewerken en onderhouden vrijwilligers ongeveer 2 hectare grond naast het Tour en Taxispark. Dit gebeurt nog steeds met volle goesting, hoewel er doorheen de jaren al wat tegenslagen vielen te verwerken. “Al ditgene verhindert de bloemen niet om prachtig tot bloei te komen” merkt Schulman op. De collectieve tuin moet biodiversiteit bevorderen en tegelijk fungeren als ontmoetingsplaats. "Dit mag niet overschaduwd worden door tegenslag. Er is al veel moois gerealiseerd op dit perceel doorheen de jaren."
“9 keer op 10 zijn de bezoekers van goede wil", benadrukt Schulman. Daarom wordt iedereen die de volkstuin bezoekt aangesproken om hen welkom te heten en uit te leggen dat het project respect verdient.
Door alle tegenwerking is het voor de vrijwilligersgroep wel geen sinecure om nieuw bloed te vinden. Sommige bezoekers hebben wel interesse, maar geraken snel ontmoedigd door de tegenkanting waarmee ze te maken krijgen.
Eerder de uitzondering dan de regel
Gelukkig blijkt de vernielzucht aan Thurn & Taxis eerder uitzonderlijk. Volgens vzw 'Le début des haricots', die nauw betrokken was bij het ontstaan van de eerste collectieve tuinen en dit jaar een 20-tal nieuwe initiatieven begeleidt, zijn er slechts weinig meldingen van diefstal of vernieling, en is Thurn & Taxis een ongelukkige uitzondering.
Ook bij Leefmilieu Brussel, dat 14 grote moestuinsites beheert, komen er nauwelijks klachten binnen.
Lees meer over: BRUZZ 24 , Brussel , Sint-Jans-Molenbeek , Milieu , Samenleving , volkstuin , vandalisme , diefstal
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.