De Week van de Brailleliga staat dit jaar in teken van mobiliteit en toegankelijkheid voor blinden en mensen met een visuele beperking. Ditmar Goes is voor 98 procent blind en woont in Molenbeek: "Ik krijg veel hulp van omstaanders."
Volgens de meest recente cijfers van de Brailleliga is de confrontatie met hinder op de openbare weg voor mensen met een visuele beperking de afgelopen tien jaar gestegen van 84 procent naar ruim 90 procent. Vooral rondslingerende elektrische steps zouden daar een rol in spelen.
Ditmar Goes woont in Brussel en heeft een visuele beperking, hij kan enkel nog lichtreflecties en schaduwen onderscheiden: "Ik hou van Brussel omdat het zo'n bruisende stad is, maar die drukte brengt ook soms wel wat hinder met zich mee."
"Wanneer ik mij verplaats, maak ik gebruik van mijn sprekende telefoon en Google Maps, die dicteert dan de weg voor mij. Enkel obstakels op de weg en de precieze locatie van verkeerslichten of een tramhalte kan mijn telefoon mij niet geven, maar daarvoor vertrouw ik op de goede wil van omstaanders."
Elektrische vervoersmiddelen
Goes ziet de meerwaarde van elektrische steps wel in voor anderen, maar ondervindt er zelf toch ook soms last van: "Wanneer ik gehaast ben onderweg ben ik wel al eens gestruikeld over steps en dat is uiteraard niet fijn, daarom stel ik het op prijs dat er nu extra aandacht voor komt."
Ook geruisloze elektrische wagens kunnen een probleem vormen. "'s Nachts kan ik de lampen van elektrische steps of wagens nog onderscheiden of hoor ik hun wielen rollen, omdat het verkeer dan iets rustiger is, maar vooral overdag is het een probleem. Ik wil niet weten hoe vaak ik al rakelings langs een elektrische wagen ben gepasseerd zonder het zelf te merken", aldus Goes.
Beter dan andere steden
Brussel scoort volgens Goes beter dan andere Belgische steden op vlak van toegankelijkheid voor mensen met een visuele beperking meent Goes: "Ik krijg hier altijd binnen de twintig seconden hulp van omstaanders, wanneer ik gedesoriënteerd ben. Ook vind ik de MIVB een stuk gebruiksvriendelijker dan De Lijn in Vlaanderen of TEC in Wallonië."
"De verkeerslichten die geluid maken zijn ook een grote hulp en de herkenningslijnen op de straat maken het een stuk gemakkelijker om mijn weg te banen door Brussel. Het zijn er natuurlijk nooit genoeg, maar ze zijn al een hoop talrijker dan in andere steden."
Lees meer over: BRUZZ 24 , Brussel , Mobiliteit , Brailleliga , toegankelijkheid voor blinden , ditmar goes