TEJO BXL is een organisatie van geëngageerde vrijwilligers die tieners helpen wanneer ze ergens mee worstelen en dat doen ze gratis en anoniem. TEJO opende maandag de tentoonstelling We(l)zijn jong! over mentaal welzijn bij jongeren in de Emile Jacqmainlaan, in de gebouwen van de Vlaamse Gemeenschapscommissie.

TEJO BXL werd in 2020 opgericht door onder meer Jef De Block en is de voorbije jaren uitgegroeid tot een organisatie die zo'n twintig vaste vrijwilligers telt. Het Tejohuis begeleidt jongeren met last van mentale klachten in een vroeg stadium. Zo komt de ondersteuning preventief tegemoet aan dringende hulpvragen en zorgt het ervoor dat probleemsituaties niet escaleren.

“Vier op de tien Brusselaars kampen met psychische problemen, maar de stap naar hulp zetten blijft een grote drempel. Projecten als TEJO helpen om het taboe rond mentale gezondheid te doorbreken en de stap naar hulp te vergemakkelijken. Bij TEJO Brussel kunnen jongeren onmiddellijk, anoniem én gratis terecht voor professionele ondersteuning in meerdere talen. Zo kunnen de professionele therapeuten van TEJO, die zich trouwens volledig op vrijwillige basis inzetten, het verschil maken voor Brusselse jongeren”, meent VGC-collegevoorzitster Elke Van den Brandt (Groen).

Vrijwilligersteam

Het vrijwilligersteam bestaat uit onthaalmedewerkers die het eerste aanspreekpunt voor de jongeren zijn en professionele therapeuten. Die therapeuten werken allemaal kortdurend vanuit hun eigen therapeutische denkkader.

Carolien Wielockx begon eind juli als vrijwilliger bij TEJO: "Ik ben leerkracht en ik kende de organisatie al een tijdje, ook had ik al ervaring met de leeftijdsgroep. Als leerkracht merkte ik dat ik op een bepaalde manier bijdroeg aan de druk die jongeren ervaren in hun dagelijks leven en bij TEJO help ik hen nu iets te doen met die druk."

"Jongeren komen met allerlei problemen tot bij ons: scheidende ouders, liefdesverdriet, cyberpesten of vragen rond genderidentiteit... sommige problemen wegen al zwaarder door dan andere op die jongeren, maar wij nemen iedereen die tot bij ons komt serieus", vertelt De Block. "Wij merken dan ook dat jongeren onze organisatie onderling aanraden aan elkaar en er steeds meer tieners tot bij ons komen."

Belevingsexpo

Tijdens deze belevingsexpo kunnen jongeren op zoek gaan naar wat welzijn voor hen betekent: ze staan stil bij wat ze graag doen en wat hen gelukkig maakt. Ze ontdekken ook wat hun rechten zijn en op welke plaatsen ze terecht kunnen als het minder gaat.

"Het is een participatieve expo, dat wil zeggen dat de jongeren actief kunnen deelnemen door bijvoorbeeld een brief te schrijven naar iemand die ze dankbaar zijn, of hun excuses willen aanbieden", verklaart De Block.

Helpende handen gezocht

Hoewel het TEJO-team de laatste jaren sterk is uitgebreid, kunnen vrijwilligers zich nog altijd aanmelden bij de organisatie. Zowel om de rondleiding van de tentoonstelling te begeleiden bij schoolgroepen of jeugdbewegingen, als om hun dagwerking te versterken als onthaalmedewerker of therapeut.

"Ik heb nog geen moment spijt gehad van mijn beslissing om er de handen uit de mouwen te steken. Je komt er in een warm team en je helpt er niet alleen andere mensen maar gaat ook zelf met een voldaan gevoel en een opgeladen batterij terug weg", besluit Wielockx.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni