Eén jaar geleden werden de eerste Oekraïense vluchtelingen opgevangen in transitcentrum Ariane, in een leegstaand kantoorgebouw in Sint-Pieters-Woluwe. Nu een jaar later stopt Peter De Roo als coördinator van het centrum: "Engagement is volbracht."
Transitcentrum Ariane is een tijdelijk opvangcentrum met een capaciteit van duizend bedden van het Rode Kruis Vlaanderen, in een voormalig kantoorgebouw van Electrabel. De bedoeling was om er crisisopvang te voorzien voor Oekraïense vluchtelingen, die er één of twee nachten zouden verblijven om dan door te stromen naar opvang in Vlaanderen, Brussel en Wallonië.
In de realiteit verblijven er momenteel een mix van Oekraïense en andere vluchtelingen die er vaak ook langer verblijven dan voorzien. "In het begin verbleven er voornamelijk Oekraïense vrouwen en kinderen, maar in augustus kregen wij de vraag van Fedasil of wij ook andere vluchtelingen en asielzoekers konden opvangen", aldus De Roo.
Geïmproviseerde school
"Vluchtelingen verblijven er ook een stuk langer dan voorzien, sommigen zelfs maanden lang. Vooral voor jonge kinderen is dat nefast, zij moeten kunnen spelen en les kunnen volgen. Daarom hebben wij op de zevende verdieping van het gebouw een geïmproviseerde school geïnstalleerd."
Op die zevende verdieping kunnen Oekraïense kinderen met laptops van vzw Digital For Youth inloggen op het netwerk van hun Oekraïense school en zo les blijven volgen binnen het Oekraïense curriculum. Zo kunnen ze zelfs visueel contact onderhouden met medeleerlingen.
Andere asielzoekers
"Toen ons gevraagd werd door Fedasil om ook andere asielzoekers en vluchtelingen op te vangen zijn wij daar bereidwillig op ingegaan. Dat zijn ook mensen in nood die aankomen met fysieke, maar ook mentale bagage door hun reis. Zij verdienen ons mededogen en mogen niet gebruikt worden als instrument voor politieke profilering", vindt De Roo.
"Ik heb vaak met lede ogen toegezien hoe het politiek debat rond migratie gevoerd werd. Het transitcentrum Ariane is een goedwerkend concept dat zeker ook op andere plaatsen geïnstalleerd kan worden, mits daar natuurlijke de politieke bereidwilligheid toe is."
Brusselse kraakpanden
Momenteel worden op verschillende plaatsen in Brussel panden ingenomen door asielzoekers. Dat is het geval in een federaal gebouw in Sint-Joost-ten-Node, waar asielzoekers het pand bezet houden in afwachting van een plaats in het opvangnetwerk van Fedasil, maar ook andere panden worden gekraakt: "De pers richt zich heel erg op één groep asielzoekers, die zich momenteel in het kraakpand in Sint-Joost-Ten-Node bevinden, maar ook in Sint-Lambrechts-Woluwe zijn er zeker nog twee gelijkaardige gevallen, die gedoogd worden door burgemeester Olivier Maingain", weet De Roo. "Daaruit leid ik af dat het probleem veel groter is, dan wat men nu voor ogen heeft."
"Volgens mij bestaat de oplossing eruit om de asielprocedure te versnellen en opvangplaatsen voor te bestemmen voor mensen die er recht op hebben. Helaas betekent dat ook dat mensen die zonder papieren in ons land zijn, ook effectief van het grondgebied verwijderd moeten worden. Die groep mensen wordt met het jaar groter, maar dat probleem is moeilijk in kaart te brengen."
Engagement volbracht
Na een turbulent jaar als coördinator van het transitcentrum, houdt De Roo het nu voor bekeken: "Het is geen gemakkelijke job, je bent op elk uur van de dag verantwoordelijk voor zo'n duizend mensen, zelfs wanneer je niet aan het werk bent. Het Rode Kruis had mij gevraagd om het centrum op te zetten en operationeel te maken en dat engagement heb ik ondertussen volbracht."
"Ik ben trouwens ook een rasechte West-Vlaming en het pendeltraject van Brugge naar Sint-Pieters-Woluwe begint ook zijn tol te eisen", lacht De Roo.
Jobroad
Voor De Roo begon als coördinator van Ariane, werkte hij samen met interimkantoor Accent aan het project 'Jobroad' en daar pikt hij nu de draad terug op. Jobroad is een platform dat erkende vluchtelingen aan een job wil helpen: "Wij werken niet op basis van diploma's en certificaten, wij focussen op de vaardigheden van mensen en proberen hen dan te koppelen aan een werkgever. Momenteel blijft nog veel te veel menselijk potentieel van vluchtelingen onbenut en daar proberen wij verandering in te brengen", aldus De Roo.
Lees meer over: BRUZZ 24 , Politiek , Oekraïense vluchtelingen , Transitcentrum Ariane , Peter De Roo