Vertrekt Deliveroo binnenkort uit Brussel? Het zou zomaar kunnen, want het Britse bedrijf vindt dat zijn werking in het gedrang komt als zijn werknemers niet langer als zelfstandige aan de slag mogen. De koeriers eisen deze donderdag en vrijdag in de rechtbank meer sociale rechten, zoals een verzekering bij arbeidsongevallen.
Herbekijk BRUZZ 24 over de Deliveroo-zaak en het statuut van maaltijdbezorgers
"Een jaar geleden werd ik aangereden door een dronken chauffeur, maar sindsdien ben ik geblokkeerd op de apps van Deliveroo en Uber en heb ik nergens recht op," vertelt koerier Annuar Sebban aan BRUZZ. "Je moet eigenlijk rekenen op je spaargeld, want anders krijg je niets."
De situatie van Sebban is geen alleenstaand geval. "Er komen te vaak koeriers langs bij onze organisatie die een ongeluk hadden maar nu gewoon hun plan moeten trekken," zegt Camille Peeters van actiegroep La Maison des Livreurs. "In feite verliezen we alle sociale rechten die we de afgelopen eeuwen hebben opgebouwd."
De Deliveroo-zaak sleept al aan sinds het arbeidsauditoraat, gesteund door een resem voormalige bezorgers en de vakbonden, het bedrijf vier jaar geleden voor de rechtbank daagde. Eind 2021 werd het bedrijf in het gelijk gesteld, waarop de koeriers beroep aantekenden. De uiteindelijke uitspraak wordt eind dit jaar verwacht.
Art nouveau
We duiken ook opnieuw in de wereld van de Brusselse art nouveau. Meer bepaald onderzochten we hoe de stijl achter de mooie façades in ere wordt gehouden.
In de school van Denise Van Der Kelen in Sint-Gillis kan je al 140 jaar terecht om te leren imitatiehout en marmer te schilderen. "In het pas vernieuwe Huis Hannon kan je, als je goed zoekt, overal imitatiehout vinden."
Lees meer over: BRUZZ 24 , Samenleving , Deliveroo , art nouveau