Drie koeriers van Uber Eats moeten geherkwalificeerd worden als loontrekkenden. Dat staat in een recente en bindende beslissing van de Administratieve Commissie ter regeling van de Arbeidsrelatie (CAR), zo bericht Le Soir donderdagavond. Bij de vakbonden en op het kabinet van minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) hopen ze dat de beslissing een precedent kan vormen. Uber kondigt aan dat het in beroep gaat.
Drie koeriers van Uber Eats worden nu gezien als loontrekkende: Uber Eats in beroep
In december 2023 vroegen drie koeriers van Uber Eats aan de commissie of de eis van het platform om zich in te schrijven als zelfstandige niet in strijd met de wet was. Ze vroegen ook of "deze activiteit niet eerder als loontrekkende moest worden uitgeoefend". Ze verwezen ook naar een recente uitspraak van het Brusselse arbeidshof. Dat oordeelde voordien dat koeriers die maaltijden leveren voor concurrent Deliveroo als werknemers beschouwd moeten worden. Ten slotte haalden ze ook een nieuwe wet aan die acht criteria voor het vermoeden van loondienst heeft vastgelegd.
Relatieve vrijheid
Na een uitgebreide analyse concludeerde de commissie arbeidsrelaties dat "geolokalisatie een zeer grote controle mogelijk maakt op de manier waarop een bezorger zijn werk uitvoert" en dat "de vrijheid van de bezorger zeer relatief is" aangezien hij zich moet houden aan een reeks instructies. Daarnaast wees de commissie er ook op dat het systeem van omgekeerde facturering de koerier een stuk werkorganisatie ontzegt en dat de prijs van een bezorging eenzijdig wordt vastgelegd door het platform zonder enige mogelijkheid tot onderhandeling.
Volgens de commissie is in de onderzochte gevallen voldaan aan vijf van de acht criteria die de wetgever heeft opgesomd en kan er dus gesproken worden van een loondienstverhouding.
Beroep
Uber heeft nu laten weten in beroep te zullen gaan tegen deze beslissing. "We betreuren deze uitkomst die gebaseerd is op de individuele omstandigheden van drie individuen en alleen op hen van toepassing is", reageert het Amerikaanse miljardenbedrijf. "Duizenden onafhankelijke koeriers kiezen voor onze app vanwege de flexibiliteit om zelf te bepalen of, wanneer en waar ze willen werken," zo zegt een woordvoerder. De arbeidsrechtbank zal zich over de zaak moeten uitspreken.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , Uber Eats , Pierre-Yves Dermagne , Deliveroo