In de jaren 60 werd er veel afgebroken in Brussel. Om het Justitiepaleis uit te breiden, moest een deel van de wijk Marollen verdwijnen. Maar nog eerder werd een ganse volkswijk in het noorden van Brussel onteigend voor het Manhattan-plan.

Het was wellicht een karaktervolle havenbuurt, de wijk tussen de Antwerpsesteenweg en het Noordstation. Oud-bewoners zeggen dat iedereen elkaar goed kende in de buurt. Er waren tientallen cafés en handelszaken, maar ook ateliers, cabarets en cinema's.

De wijk was al wel veranderd door de bouw van de Noord-Zuidverbinding voor het treinverkeer. Maar de grootste verandering moest nog komen. In de jaren 60 was er het Manhattan-plan. Dat wilde van de volkse Noordwijk een klein-Manhattan maken, een kleinere versie van het stadsdeel Manhattan in New York.

Het moest ook een sterk economisch centrum worden, met tachtig hoge kantoortorens. Dat moest goed bereikbaar zijn met de auto. Snelwegen zoals de E19 en de E40 zouden worden doorgetrokken tot klein-Manhattan. Voor de voetgangers zouden er voetgangers-bruggen tussen de verschillende torens komen.

Arm tegen rijk

Het ging om een strijd tussen arme en rijke stedelingen. De bewoners van de Noordwijk stonden alleen tegen de rijke project-ontwikkelaars en politici. Ook bij vakbonden vonden ze geen steun, want die dachten dat er meer jobs zouden komen dankzij het Manhattan-plan. Verschillende protest-acties haalden niets uit.

De huizenblokken verdwenen één na één. In een aantal jaar tijd was de hele zone afgebroken. Het afbreken ging veel sneller dan het opbouwen. Dat kwam door de oliecrisis. Er was minder geld beschikbaar en de werken liepen vertraging op. Van de 80 geplande kantoortorens werden er maar drie gebouwd. Van het oorspronkelijke Manhattanplan is minder dan tien procent gerealiseerd. Een fiasco.

60 jaar later

Zestig jaar later zijn de drie WTC-torens gedateerd. Ook een wijk met enkel kantoren is niet meer van deze tijd. Twee van de drie torens zijn nu volledig kaal, om om te bouwen tot gemixte woon- en kantoortorens.

Lees hier het originele artikel.

Dit artikel kadert in een samenwerking met het Huis van het Nederlands rond Eenvoudig Nederlands. Meer over dit project vind je hier terug.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni