Over een kleine maand start het nieuwe academiejaar. Heel wat studenten zijn nog op zoek naar een kot. Bij de VUB staan er bijvoorbeeld nog 1.700 studenten op de wachtlijst. De universiteit trok samen met onder meer Brik enkele maanden geleden al aan de alarmbel en vraagt de overheid om in te grijpen.
Bij Upkot, één van de grote spelers op de kotenmarkt, zijn alle kamers verhuurd. Hetzelfde bij studentenorganisatie Brik. Daar leggen ze nog de laatste hand aan tien nieuwe kamers. Verder zijn alle driehonderd koten van Brik verhuurd. De organisatie biedt ook privékamers aan via de website MyKot. Daar is er wél nog aanbod.
De nieuwe koten die nu gebouwd worden, zitten vaak in een hogere prijsklasse, doordat ze bijvoorbeeld een eigen douche en keuken hebben. Er moeten daarnaast ook betaalbare kamers komen, vindt Maarten Matthijs van Brik. De basiskamers met enkel een lavabo en gedeelde douche- en keukenvoorzieningen zitten niet genoeg in het aanbod. Brussel blijft de duurste studentenstad van ons land. Je betaalt hier gemiddeld 490 euro voor een kamer, zonder kosten. In Vlaanderen is dat 70 euro minder, in Wallonië is een kot zelfs bijna 100 euro goedkoper.
Studentenorganisaties luiden eerder al de alarmbel. Ook bij de VUB zien ze opnieuw de wachtlijsten aangroeien. 1.700 studenten zoeken nog een kamer. In BRUZZ 24 spreken we erover met Bart Geelen, van de studentenhuisvesting aan de VUB. "Er is een tekort aan betaalbare, kwaliteitsvolle kamers," zegt ook hij.
Lees meer over: BRUZZ 24 , Brussel , Samenleving , Dure koten , huizenprijzen , studenten