Wekelijks komen zo'n vijfhonderd Oekraïense vluchtelingen aan in Brussel. Tien tot veertig procent daarvan heeft geen opvangplaats. Tegen het einde van het jaar wil het Brussels Gewest meer opvangcapaciteit creëren, maar indien nodig kan Brussel Oekraïners ook opvangen in hotels. Dat zegt Oekraïne-coördinator Peter Michiels.
In het Brussels Gewest zijn er verschillende collectieve opvangvoorzieningen voor Oekraïense vluchtelingen, zoals in het voormalige Hotel Leopold in Elsene (zie reportage onderaan). In totaal zijn er in Brussel zo ongeveer vierhonderd plaatsen voor Oekraïners. Zij kunnen er blijven tot ze een woning vinden op de privémarkt, maar die zoektocht verloopt moeizaam.
Door de slechte uitstroom uit de opvangcentra en de blijvende instroom van vluchtelingen - wekelijks komen nog gemiddeld vijfhonderd Oekraïense vluchtelingen aan in het Zuidstation - dreigen veel Oekraïners deze winter op straat te belanden. Volgens Brussels Oekraïne-coördinator Peter Michiels heeft naar schatting tien tot veertig procent van de aankomende Oekraïense vluchtelingen geen opvangplek.
"Het probleem is ontstaan door het feit dat de ketting van doorstroming vanuit Brussel naar de rest van het land niet zo goed werkt," zegt Michiels in de BRUZZ-studio. Er schort vooral iets aan de doorstroming naar Wallonië, had Michiels eerder deze week al aangegeven. "Het systeem van doorstroming moet op een serieuze manier werken."
Hotelopvang
Het Brussels Gewest belooft zelf enkele inspanningen te doen. Zoals in het voormalige Hotel Leopold moeten er tegen het einde van het jaar nog tweehonderd plaatsen in collectieve opvangvoorzieningen bijkomen. Daarnaast wil Brussel opnieuw beroep doen op de solidariteit van de Brusselse burger. "We gaan de website bemyguest.brussels, waar Brusselaars die Oekraïense vluchtelingen willen opvangen zich kunnen aanmelden, meer activeren."
Als het echt nodig is, zal het Brusselse Gewest Oekraïense vluchtelingen opvangen in hotels. Vluchtelingenorganisaties vragen al langer om zo'n initiatief, als middel tegen de opvangcrisis voor asielzoekers, iets waar de federale regering niet van wil weten. "Het is een reddingsboei indien nodig," aldus Michiels, "een laatste reddingsmiddel."
Lees meer over: BRUZZ 24 , Brussel , Samenleving , Oekraïense vluchtelingen , opvangcrisis