Het uitwisselingsverdrag tussen België en Iran werd gisteren goedgekeurd in de kamercommissie voor buitenlandse betrekkingen. Vandaag wordt het verdrag in de plenaire vergadering besproken, en ook in Iran zelf moet het nog goedgekeurd worden. Wies De Graeve, directeur van Amnesty International België, kijkt met gemengde gevoelens naar het verdrag.
Amnesty International directeur over Irandeal: ‘Gemengde gevoelens over het verdrag’
“Er is op zich niet mis met zo’n verdrag, met andere landen bestaat dat ook”, legt De Graeve uit. “Maar Iran is natuurlijk een speciaal geval.” De Graeve vreest vooral dat het verdrag tot straffeloosheid zal leiden en dat terugkerende gevangenen in Iran vrijuit zullen gaan.
Want dat is wel wat er kan gebeuren als je naar artikel 13 van het verdrag kijkt, aldus De Graeve: “In artikel 13 staat dat de staat waar ze naartoe gaan een kwijtschelding van de straf kunnen toekennen, en daar zit het gevaar van straffeloosheid.”
Als het verdrag wordt goedgekeurd zal dat niet van toepassing zijn op VUB-gastprofessor Ahmadreza Djalali en de Belgische ngo-medewerker Olivier Vandecasteele. Bij die eerste omdat hij geen Belgische nationaliteit heeft, bij Vandecasteele omdat hij nog niet veroordeeld is en de deal enkel geldt voor veroordeelde gevangenen.
Lees meer over: BRUZZ 24 , Brussel , Politiek , irandeal , Wies De Graeve , Amnesty International