Ine Van Wymersch waarschuwt in A La Carte voor infiltratie vanuit onderwereld

© BRUZZ
28/09/2023

"Geen enkele organisatie, zij het van de overheid of privé, is in België vrij van het risico op infiltratie door de onderwereld," waarschuwt nationaal drugscommissaris Ine Van Wymersch in BRUZZ-programma A La Carte. In dat geval "staat de integriteit van ons land op het spel".

Wie is Ine Van Wymersch?

  • Juriste, geboren in Brussel in 1980
  • Was jarenlang woordvoerster van het Brussels parket
  • Was woordvoerster voor de slachtoffers van de aanslagen
  • Werd in 2019 procureur des Konings van het Openbaar Ministerie van Halle-Vilvoorde in het gerechtelijk arrondissement Brussel.
  • Schreef het boek Als je wieg op drijfzand staat (2020)
  • Werd in februari 2023 nationaal drugscommissaris, om het beleid rond drugscriminaliteit te coördineren

Het grote risico op infiltratie bleek twee jaar geleden al uit de berichten van criminelen die werden ontdekt tijdens politieoperatie Sky-ECC. "Er is niemand die zo’n telefoon met de applicatie Sky op had die niet gelinkt is aan het criminele milieu," aldus Van Wymersch.

Bovendien is het bezit van zware wapens en het geweld in Brussel al vijf jaar op rij aan het toenemen. "Meteen na de aanslagen van 22 maart 2016 waren zware wapens eerst te riskant, vanwege de associatie met terrorisme," zegt Van Wymersch.

"Maar sindsdien manifesteren nieuwe drugclans in Brussel zich met zware vuurwapens en met messen. Gevolg: in 2023 zijn al negen dodingen te wijten aan het drugsgeweld."

'Patserbak'

De drugscommissaris is voorstander van het systeem dat al in Engeland bestaat, waarbij eigenaars van een zogenaamde 'patserbak' zelf moeten aantonen dat zij die dure auto met legale middelen hebben aangekocht. En niet omgekeerd, zoals vandaag, "want dat is onbegonnen werk in het kluwen van vzw's en geldstromen."

'Sinds de aanslagen manifesteren nieuwe drugclans in Brussel zich met zware vuurwapens en messen. Gevolg: dit jaar al negen doden'

Van Wymersch pleit ook voor een geïntegreerde aanpak door OCMW's, scholen, de belastingsdienst en anderen. "Ik heb vandaag de indruk dat ik meer zorg moet dragen voor de privacy van criminelen dan dat er middelen zijn om hun illegale vermogensvoordelen af te nemen. Die balans moet terug in evenwicht."

Via een drugsfonds wil ze in beslag genomen misdaadgeld laten terugvloeien naar politie, justitie en hulpverlening.

Vroegdetectie

Van Wymersch is erg verontrust over dealers die in Brussel de diensten inhuren van jongeren: "Wij moeten als samenleving de zorg opnemen voor de meest kwetsbaren in plaats van ze in de handen van drugsdealers te drijven. Daarom moeten politie en justitie volop inzetten op vroegdetectie."

Legalisering kan volgens haar nooit een antwoord zijn op de georganiseerde criminaliteit en het geweld dat ermee gepaard gaat: "Er gaat zodanig veel geld om in de drugswereld, dat ze niet gelegaliseerd wil worden en altijd straffer spul zal aanbieden."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni