VUB-politicoloog Dave Sinardet pleit voor taalgemengde kieslijsten in Brussel. Vandaag zijn bij gewestverkiezingen alleen ééntalige lijsten mogelijk, Nederlandse of Franse. Maar dat noemt Sinardet in À La Carte een vorm van "taalapartheid".
Toch wil hij ook het wettelijke aantal Nederlandstalige verkozenen blijven garanderen. Zelfs als dat zou betekenen dat een Nederlandstalige kandidaat met minder stemmen op de lijst wel verkozen zou raken maar een Franstalige kandidaat met meer stemmen niet.
In een recent rapport breekt de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) een lans voor een interne Brusselse staatshervorming en gaat daarbij geen taboes uit de weg. Zo stelt ze de overheveling voor van de gemeenschapscommissies naar het Brussels gewest, iets wat voor de Vlamingen traditioneel 'no pasaran' is.
Toch vindt Sinardet dat bevoegdheden als ziekenzorg, welzijn, gezin, jeugd en sport wel naar het Brussels gewest kunnen gaan, zij het met sterke garanties voor de tweetalige dienstverlening.
Anderzijds vindt hij dat de VGC (Vlaamse Gemeenschapscommissie) sterk kan blijven staan in domeinen als het Nederlandstalig onderwijs, cultuur en media.
De OESO ziet bovendien heil in meer bevoegdheden voor het gewest, minder voor de negentien gemeenten. De politicoloog stelt daarover enige openheid vast bij de MR. "Al heeft dat er allicht mee te maken dat de Franstalige liberalen vandaag in maar twee gemeenten de burgemeester leveren, te weten Etterbeek en Ukkel. De PS, die veel meer Brusselse burgemeesters telt, is begrijpelijkerwijs tegen dat voorstel."
Plaats waar belastingen geïnd worden
Nog een heilig huisje is de plaats waar de belastingen worden geïnd: vandaag is dat de woonplaats. Maar volgens Sinardet "valt er wel iets voor te zeggen om dat op de werkplaats te organiseren. Daardoor zou Brussel meer inkomsten genereren, met name van pendelaars uit de andere gewesten."
Intussen swingen de schulden stilaan de pan uit, niet in het minst bij het Brussels gewest, de federale staat, het Waals gewest en de Franse gemeenschap. Sinardet verwacht naar aanleiding van de verkiezingen en de vorming van nieuwe regeringen een "communautaire deal" waarbij de Vlaamse gemeenschap betaalt in ruil voor bijkomende bevoegdheden van federaal naar de deelstaten.
Lees meer over: À la carte , Brussel , Brussel kiest: Brussels parlement , oeso , Brusselse staatshervorming , Brusselse financiën , kiessysteem , Dave Sinardet
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.