De Brusselse ketjes meertalig maken, dat doet CD&V het liefst via de bestaande Vlaamse en Franstalige scholen. “Franstalige en Nederlandstalige scholen moeten leerkrachten kunnen uitwisselen, zodat alleen nog native speakers die taalles geven,” zegt Benjamin Dalle (CD&V), lijsttrekker voor het Vlaams parlement. "Maar als Vlaanderen het immersieonderwijs niet versoepelt, dan moeten we in Brussel maar zelf meertalig onderwijs organiseren", zegt Tinne Van der Straeten (Groen).
Meertalig onderwijs is stilaan een verkiezingsthema in Brussel en meteen ook een duidelijke breuklijn in het debat tussen Tinne Van der Straeten (Groen) en Benjamin Dalle (CD&V) in Brussel Kiest.
Apart tweetalig onderwijs ziet Dalle niet zitten. “Onze ketjes maken we het best meertalig via de sterke scholen van de Vlaamse gemeenschap en de Franse gemeenschap,” klinkt het. Maar dan moeten de taallessen, vooral aan Franstalige kant, beter. Dalle verwijst daarvoor naar de recentste Taalbarometer: “Minder dan 8 procent van de 18-jarigen die afstuderen aan Franstalige scholen, zeggen goed Nederlands te kennen. Daar moet aan gewerkt worden.”
Concreet stelt Dalle voor om alleen nog moedertaalsprekers voor de taalklas te zetten. “Nederlands moeten altijd door een Nederlandstalige gegeven worden, Frans door een Franstalige. Dat kan door uitwisselingen tussen Franstalige en Nederlandstalige scholen, die soms vlak naast elkaar liggen.”
"Als Vlaanderen immersieonderwijs niet versoepelt, dan moeten we in Brussel maar zelf meertalig onderwijs organiseren"
Tinne Van der Straeten (Groen), nummer drie op de Kamerlijst van Ecolo, is wel te vinden voor tweetalig onderwijs. Ook zij verwijst daarvoor naar de Taalbarometer: “90 procent van de Brusselaars is vragende partij voor een echt tweetalig onderwijs. En ik wil wel, als de verschillende Gewesten zeggen dat ze het samen kunnen doen.”
Gerommel in de marge
Het stoort Van der Straeten vooral dat de Vlaamse overheid weinig ruimte laat voor doorgedreven taallessen. “De regels voor immersieonderwijs worden niet versoepeld. Als Vlaanderen ons op die manier in de steek laat, vind ik dat we het in Brussel dan maar zelf moeten kunnen organiseren.”
Via het Gewest of de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC), Van der Straeten staat voor alle pistes open. “Maar het moet een echt tweetalig onderwijs zijn. Dus niet een beetje rommelen in de marge met dingen die we al geprobeerd hebben, en waarvan we merken dat het niet gaat.”
Bekijk straks het volledige Brussel Kiest-debat op bruzz.be en via BRUZZ TV.
Lees meer over: BRUZZ 24 , Brussel , Brussel Kiest 2019: Kamer , Brussel Kiest 2019: Vlaams Parlement , Benjamin Dalle , meertalig onderwijs , tinne van der straeten
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.