Er komt een alarmerend rapport bovendrijven over de interne werking bij politiezone Brussel-Zuid. "De samenwerking is versnipperd" en “Er heerst een ieder-voor-zich-mentaliteit die alles verziekt" zijn maar enkele van de harde conclusies in het rapport. Dat lekt - niet toevallig - uit aan de vooravond van de verkiezing van een nieuwe korpschef.

Maandagavond kiest het politiecollege van zone Brussel-Zuid een korpschef. De keuze gaat tussen enerzijds de relatieve nieuwkomer Jurgen De Landsheer, korpschef in Geraardsbergen-Lierde met een verleden bij Brussel-Zuid, en de huidige korpschef, Patrick Evenepoel.

Die laatste ligt evenwel al langer onder vuur. Zo tekende een aanzienlijk deel van het korps in juni nog een petitie tegen het beleid van commissaris A.B., waarbij ook de korpschef onder vuur werd genomen.

Vlak voor de verkiezingen van een nieuwe korpschef komt een rapport uit augustus 2018 bovendrijven dat de Algemene Inspectie Politie maakte over politiezone Brussel-Zuid, die bestaat uit de gemeentes Anderlecht, Vorst en Sint-Gillis. De inhoud van het rapport is alarmerend, schrijft La Capitale en staat ook in het rapport te lezen: "Niets is structureel en formeel geïmplementeerd om de goede coördinatie, samenwerking en integriteit van de dienst ‘Lokale Opsporing en Lokaal Onderzoek’ te waarborgen," klinkt het.

Het rapport benadrukt hoe de burgemeesters van de gemeentes de politiezone dwingen hun middelen in te zetten voor missies op het grondgebied van de gemeente, en geen rekening houden met een globale aanpak van de criminaliteit in het hele gebied dat de gemeenten Anderlecht, Vorst en Sint-Gillis omvat.

Het rapport heeft operationele bedenkingen bij de keuze voor de inzet van de Koban, kleine brigades in misdaadgevoelige gebieden zoals stations. Het effect van de Koban is onvoldoende onderzocht en door mankracht in te zetten bij de Koban, gaat die verloren bij andere diensten met een meer globale insteek, betreurt het rapport.

Een veelheid aan actieplannen zorgt voor verwarring. De verschillende afdelingen werken bijvoorbeeld niet met dezelfde actieplannen. De burgemeesters wilden immers hun afzonderlijke plannen behouden. "Een gebrek aan vertrouwen lijkt de ontwikkeling van een gezamenlijke aanpak in de weg te staan", aldus het inspectierapport.

De politiezone lijdt bovendien onder een gebrek aan toezicht. "Sommige politiecommissarissen zijn incompetent," klinkt het in het rapport. Veel managers zijn benoemd zonder dat zij in staat waren om hun managementvaardigheden te ontwikkelen. Het rapport spreekt ook over het gebrek aan visie om een langetermijnstrategie voor de zone uit te werken.

HR

Het rapport merkt op dat de betrokkenheid van het personeel laag is. Er zijn vaak conflicten die te maken hebben met organisatorische problemen. Het document stelt: "Dit heeft een cultuur in gang gezet waarin het individuele belang van de medewerker primeert op het algemene belang van de organisatie en waarin iedereen het gevoel heeft dat hij/zij kan doen wat hij/zij wil."

Er zijn volgens het rapport ook zwakke punten in het beheer van de salarisuitbetaling, de registratie van ziekteverzuimdagen en de ondersteuning van mensen in onstabiele situaties, wat leidt tot sociale drama’s. Sommige commissarissen naderen het einde van hun carrière en lijken niet bereid om bepaalde functies over te nemen die normaal gesproken aan hen worden toegewezen. De potenties van sommige personeelsleden worden onderbenut, en daardoor het risico dat ze vertrekken vergroot. Dat terwijl het moeilijk is om goede kandidaten aan te trekken.

Gaëtan Van Goidsenhoven (MR), gemeenteraadslid in Anderlecht, interpelleert het politiecollege maandag over de kwestie. "Dit is meer dan verontrustend," zegt hij aan La Capitale. "De burgemeesters hebben niet de capaciteiten om met elkaar te communiceren. Goed bestuur is hun verantwoordelijkheid. We zitten in een echte do-it-yourself-situatie. Het rapport kwam vorig jaar uit, maar dit jaar was er nog geen oplossing," zegt hij.

Op het gelekte rapport - en de problemen die het onthult of bevestigt - wil de politiezone vandaag niet verder ingaan. "De timing heeft ons erg verbaasd," laat woordvoerster Kathleen Calie alleen los aan BRUZZ. "Verder heeft de directie geen commentaar hierover."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24 , Anderlecht , Sint-Gillis , Vorst , Samenleving , politie , politiezone Zuid

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni