Asiel aanvragen gebeurt niet langer in de WTC-gebouwen maar in het Klein Kasteeltje, aan het kanaal. Maar in plaats van een verbetering gaat het volgens Vluchtelingenwerk Vlaanderen om een verslechtering. "De selectie gebeurt nu zelfs op straat."
Aanmeldcentrum Klein Kasteeltje: 'Eerste selectie gebeurt nu op straat'
Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) liet deze ochtend nog aan onze redactie weten dat alles, op enkele kleine technische problemen na, normaal is verlopen. Daar gaat Vluchtelingenwerk Vlaanderen niet mee akkoord. Er liep volgens hen heel wat mis.
Weinig informatie en uren wachten
Zo was er bijvoorbeeld geen opvolging aan de oude WTC-gebouwen. “Om 7 uur stonden er al zo’n veertig asielzoekers aan de oude gebouwen. Wij hebben hen geïnformeerd en naar het Klein Kasteeltje begeleid.” Laat Geert Bossaerts van Vluchtelingenwerk Vlaanderen weten.
Ook de directeur van de NGO Chartlotte Vandycke begreep niet dat er niet meer informatie werd gegeven. “Dit zijn moeilijk te bereiken doelgroepen. Ze zouden eigenlijk iemand aan de deur moeten zetten, die de juiste talen spreekt om de situatie uit te leggen. Nu was er enkel een A4’tje aan de deur die de aanschuivende mensen vaak niet begrepen of niet konden lezen.”
's Nachts aanschuiven
Aangekomen aan het Klein Kasteeltje rond half 8 merkte Bossaerts dat er nog meer problemen waren. “Er stonden al sinds mensen aan te schuiven sinds 4 uur 's nachts, omdat ze niet wisten of ze met de huidige limiet wel een plaats konden krijgen.”
Een probleem dat dus vooral door de huidige limiet van zestig mensen per dag wordt veroorzaakt, niet door de verhuis. DVZ heeft namelijk een nieuw systeem dat de wachtrijen zou moeten verhelpen. Mensen moeten zich niet meer voor 9 uur aanmelden, maar mogen gewoon tussen 9 en 10 uur langsgaan.
"Mensen zullen beginnen dolen in de buurt en dit zal voor wrevel zorgen met de buurtbewoners."
Maar het is net de combinatie van de syteemsverandering en de huidige limiet die voor de huidige problemen zorgen, vindt Vandycke. “Vroeger in het WTC-gebouw gingen de mensen na het aanmelden binnen, waar ze op antwoord wachtten of ze asiel mochten aanvragen of niet. Dat zou hier ook het geval zijn tussen 9 en 10, mocht er geen limiet zijn."
"Maar doordat er slecht zestig mensen per dag asiel mogen aanvragen en er geen aanmelding vooraf is, wordt nu de schifting van de zwakke profielen op straat gedaan", vervolgt Vandycke. "De situatie zorgt ook voor een stress, waardoor velen reeds vroeg beginnen aan te schuiven”
Amateuristische voorbereiding
Dat de mensen op straat staan te wachten is net wat DVZ wou vermijden. Het Klein Kasteeltje bevindt zich namelijk in een woonwijk en ook Brussel-Stad uitte zijn bezorgdheid al over mogelijke overlast wanneer migranten bijvoorbeeld zouden verhuizen van het Maximiliaanpark naar de buurt van de Kanaalzone. Vandycke verstaat deze bezorgdheid.
“Met een goede organisatie zou dat helemaal niet het geval zijn. Nu zullen we echter zien dat mensen beginnen dolen in de buurt en dit zal voor wrevel zorgen met de buurtbewoners. En dat moet zoveel mogelijk vermeden worden.”
“Van de zwakke profielen is niet iedereen binnengeraakt vandaag.”
“Toen het centrum open ging wist niemand wie of waar de zwangere vrouwen of zieken waren. Wij en andere NGO’s zijn ze dan maar uit de rij gaan halen.” Vertelt Bossaerts die de hele tijd aanwezig was. “Van die zwakke profielen is trouwens niet iedereen binnengeraakt vandaag.”
“Er is deze morgen zelfs iemand onwel geworden die diabetes had en niemand kon die persoon helpen. Er zou bijvoorbeeld ook een ehbo-dienst aanwezig moeten zijn.” wist Vandycke te vertellen.
“Het is niet onze taak als NGO om deze keuzes te maken. De opdracht behoort aan de overheid toe. Wij kunnen niet beslissen wie er elke dag binnen mag en wie niet. Die verantwoordelijkheid is te groot.” besluit Vandycke.
Lees meer over: BRUZZ 24
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.