"In 2022 lieten meer dan tweehonderd vrouwen hun eicellen invriezen in het UZ Brussel, vijftig meer dan het jaar ervoor. Zo'n grote sprong is nooit eerder gezien", zegt fertiliteitsexpert Michel De Vos aan BRUZZ.
Michel De Vos is professor fertiliteitsdiagnostiek en fertiliteitsbehandelingen en dokter in het UZ Brussel. Afgelopen jaar zag hij niet alleen een groei in het aantal vrouwen die hun eicellen lieten invriezen, maar ook een verjonging van het publiek: "Het bewustzijn groeit, onder meer door media-aandacht, dat de eicellen van jongere vrouwen kwalitatief beter zijn voor een zwangerschap dan die van vrouwen die al wat ouder zijn."
Vorig jaar werden 322 behandelingen uitgevoerd, uitgerekend zo'n 1,3 behandelingen per vrouw. Dat wil zeggen dat bepaalde vrouwen meerdere kuren ondergingen, maar dat het in totaal om ongeveer 200 vrouwen zou gaan.
De behandeling bestaat uit een hormonenkuur van twee weken, die loopt tijdens de periode tussen de menstruatie en de eisprong. Normaal daalt bij de eisprong één eicel naar beneden om bevrucht te worden, maar door de kuur worden meerdere eitjes geactiveerd. Na die kuur worden die eicellen dan onder lokale verdoving verwijderd om ingevroren te worden, gemiddeld gaat het om tien eicellen.
"Vrouwen die voor de behandeling kiezen hebben vaak een kinderwens, maar zijn nog niet in de gewenste situatie om zwanger te worden, ze hebben bijvoorbeeld nog geen stabiele relatie. Andere vrouwen zijn nog niet zeker of ze wel kinderen willen, maar willen de optie openhouden voor de toekomst", aldus professor De Vos.
Een hele onderneming
"De behandeling is een hele onderneming op fysiek vlak, maar het heeft ook een kostenplaatje van 2000 à 3000 euro. Daarin komt de overheid niet tussen, dus het volledige bedrag wordt doorgerekend naar de patiënt."
Volgens professor De Vos komt dit deels omdat er nog geen bewijs is dat de behandeling op lange termijn tot meer kinderen leidt: "Veel van de eicellen die bij ons bevroren worden, zullen uiteindelijk niet ontdooid worden voor gebruik, slechts 10 à 15 procent. Vaak blijven ze een plan B, waarop vrouwen uiteindelijk niet overschakelen."
Lees meer over: BRUZZ 24 , Brussel , Gezondheid , eicellen invriezen , michel de vos