"De poort van het Bospark wordt bewaakt door dealende jongeren, die bepalen wie naar binnen mag of niet." Buurtbewoners van het Bospark in Anderlecht getuigen over de drugsoverlast die jongeren daar veroorzaken. Volgens hen is de situatie er alleen maar verergerd sinds de eerste lockdown. "Wij zien de dealers bijna dagelijks door het raam", getuigt een buurtbewoner. "Dit is niet meer te verdragen. Wij willen verhuizen uit deze buurt."
Buurt Bospark klaagt drugsoverlast aan: 'Dealende jongeren bepalen wie binnen mag'
Volgens de getuigenissen van buurtbewoners lijkt het Bospark in Anderlecht overgenomen te zijn door bendes jongeren die drugs dealen. Een van de inwoners meent zelfs dat het om georganiseerde groepen gaat: “Vaak hebben ze een oudere leider van rond de vijftig die vanop afstand de jongeren controleert.”
Een buurtbewoner vertelt ons hoe zijn dagelijkse wandeling met zijn hond langs het park in februari uitliep op een bedreiging van een van de dealers: “Ze hadden alweer eens de ingangspoort van het park gesloten en toen ik op neutrale wijze zei dat ze die mogen openlaten omdat het park gewoon open is, hebben ze mij achtervolgd en riep een van hen dat hij mij in elkaar ging slaan. Sindsdien durft mijn vriendin er niet meer komen.” Ondertussen heeft het koppel besloten om Anderlecht in te ruilen voor een andere woonplaats.
Wit poeder
Zij zijn niet de enigen die willen verhuizen. Ook Marijke, die op twee minuten wandelen van het park woont, kijkt uit naar een nieuwe woonplaats. “Ik vind het jammer want ik ben geboren en getogen in Anderlecht, maar het onveilige gevoel neemt gewoon de overhand”, sluit ze af nadat ze ons heeft uitgelegd hoe het Bospark eigenlijk al haar hele leven een gevaarlijke plek lijkt te zijn. “Toen ik twaalf jaar was waarschuwden mijn ouders mij altijd dat ik niet door het Bospark mocht lopen. Te nieuwsgierig ging ik toch eens met wat vrienden kijken en het lag er vol met kleine zakjes wit poeder en verschillende groepjes mannen staarden ons aan.”
De buurt spreekt van drugsoverlast in het park, die tijdens de lockdown erger is geworden. “Op plaatsen waar er minder volk is denken ze dat ze meer vrijheid hebben.” Bovendien heeft een van de inwoners gemerkt dat de dealers de straatverlichting in het park vernielen, zodat ze in het duister kunnen handelen.
Dat de ingang van het politiekantoor van Anderlecht zich vlak aan het Bospark bevindt, roept bij enkele bewoners vragen op. “Soms consumeren ze letterlijk op dertig meter afstand van het politiekantoor hun drugs. Natuurlijk gaat het om een complex probleem, maar ik begrijp niet hoe dat kan.” Volgens de bewoners zouden meer patrouilles, en vooral meer agenten die te voet of met de fiets ter plaatse gaan controleren, al een oplossing bieden.
‘We kunnen niet overal tegelijk zijn’
Inspecteur Astrid Goegebuer is verantwoordelijk voor de wijk en legt uit dat het probleem zich niet enkel tot het Bospark beperkt, maar over heel Anderlecht verspreid is: “Er zijn dagelijks passages langs het park door onze agenten, maar we moeten ons personeel ook verdelen. We kunnen niet overal tegelijk aanwezig zijn.”
Het drugsprobleem is iets wat volgens de inspecteur iets is dat komt en gaat. “In het verleden hebben we hard gewerkt aan de drugsoverlast aan het metrostation in de buurt en dat heeft toen geholpen. Nu komt het opnieuw op en zullen we er opnieuw aan werken.” Goegebuer roept de buurt op om met concrete informatie naar de politie te stappen, “want enkel zo kunnen we iets doen.”
Burgemeester van Anderlecht Fabrice Cumps (PS) bevestigt dat hij deze ochtend nog heeft samengezeten met het politiekorps om de problematiek te bespreken. “We gaan de aanwezigheid van agenten opvoeren en de dealers proberen identificeren. Deze methode heeft op andere plaatsen ook al gewerkt, dus hopelijk nu ook”, aldus Cumps.
Lees meer over: BRUZZ 24 , Anderlecht , Samenleving , bospark , drugsproblematiek , drugsbende , dealers
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.