Onverzettelijk Anderlecht (6): 'Geallieerden wonnen WO II dankzij luchtfotografie'

Frank Hoornaert
© BRUZZ
07/06/2022

In de aanloop naar de bevrijding van West-Europa vliegen Amerikaanse bommenwerpers boven de Ninoofsesteenweg richting Anderlecht. Vanaf mei 1944 bombarderen ze het rangeerstation op het Klein Eiland. Een paar dagen later ziet de jonge Felix Meys een Spitfire overvliegen. Die neemt de eerste luchtfoto's van het Brussels gewest.

Historicus Cynrik De Decker noemt luchtfotografie "één van de redenen waarom de geallieerden de Tweede Wereldoorlog hebben gewonnen. Zij hebben West-Europa vlakdekkend gefotografeerd om het effect van hun bombardementen te meten."

Op het Weststation hebben de Duitsers hun beruchte FLAK-luchtafweergeschut opgesteld. Wanneer verschillende Amerikaanse vliegtuigen boven Anderlecht worden neergehaald, tracht de bemanning met parachutes te ontkomen. Al snel ontstaat in Scheut een netwerk om de Amerikaanse parachutisten te doen onderduiken. Onder hen twee voetballers, Camille Vandenbossche en Victor Schets, de eerste bij Anderlecht, de andere bij Daring.

Sommige gestrande Amerikaanse, Britse en Canadese vliegeniers werden vanuit Brussel terug naar huis begeleid via Parijs, de Pyreneeën en Portugal. Op die waar gebeurde feiten is eind jaren 1970 de BBC-reeks 'Ontsnappingsroute' alias 'Secret Army' gebaseerd, die zich terecht in Brussel afspeelt. Nadien is daarop de persiflage ''Allo 'Allo' gemaakt.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni