Hoogleraar Matthijs na ING-ontslagen: 'Fuseer Belfius en KBC'

MO
03/10/2016

In een interview met BRUZZ zegt hoogleraar Herman Matthijs (VUB, UGent) dat er ook in Brussel veel jobs kunnen geschrapt worden door ING. Een van de oorzaken is dat de beslissingscentra van banken steeds vaker in het buitenland liggen. Ook is er volgens Matthijs in België zeker één bank te veel. Een samensmelting van KBC en Belfius zou soelaas bieden.

De hoogleraar, die onder meer openbare financiën doceert en lid is van de Hoge Raad van Financiën, zegt dat de reorganisatie bij ING gevolgen zal hebben voor de tewerkstelling in het Brussels Gewest. "De afslanking van ING zal zeker gevoeld worden op het hoofdkwartier aan Mérode. Maar er is ook een groot kantorennetwerk van ING (74 kantoren in het Brussels Gewest, sdr.) en van het door ING gekochte Record Bank (16 kantoren, sdr.) in Brussel. Ongetwijfeld zal men een aantal van die kantoren fusioneren of gewoonweg sluiten."

Het was volgens Matthijs al langer bekend dat er bij ING in Nederland een grote afslankoperatie op komst was. Het was dus logisch dat andere landen waar de bank actief is, zoals België, zouden volgen. "Maar er is al geruime tijd op gewezen dat er in België voor de Belgische bancaire markt op zijn minst één bank te veel is. Het verhaal van de afslanking van de banken en de sanering van de bancaire sector en de kantorennetwerken in dit land is zeker nog niet ten einde. Er gaat nog een serieus gevolg aan gebreid worden."

Beslissingscentra
Op de vraag of België niet te veel afhangt van wat er in het buitenlands beslist wordt, antwoordt de professor bevestigend. "ING is historisch een gevolg van de BBL-bank van vroeger, de Bank Lambert en de bank van Brussel, die uiteindelijk in Nederlandse handen is geraakt. Fortis is in Franse handen geraakt via BNP Paribas. Dus je kan zeggen dat het aantal Belgische banken heel fel is uitgedund. Dan zitten we feitelijk nog te spreken over KBC en Belfius. Er zijn dus maar weinig Belgische banken waarvan de beleidsbeslissingscentra in Brussel liggen."

Matthijs ziet wel iets in een fusie van die twee grote Belgische banken. "KBC is een privébank en Belfius is volledig in handen van de federale overheid. Nu is de federale overheid toch op zoek naar geld. Een oplossing zou kunnen zijn dat men Belfius verkoopt aan KBC. Uit die fusie zou een heel grote Belgische bank ontstaan waarvan het beleidsbeslissingscentrum en ook het hoofdkwartier effectief in België zal blijven. Dat zou goed zijn voor de bancaire macht en voor de tewerkstelling."

Negatieve rente
Al verandert dat niets aan twee andere grote problemen waar de banksector mee zit. Zo is er de digitalisering, waardoor er steeds minder personeel nodig is en die door de banken steevast wordt aangehaald. En daarnaast is er volgens Matthijs een probleem met de rente, wat ING ook aangeeft. "De bank moet het vooral hebben van het feit van het verschil dat zij uitkeert in rentes aan de klanten en wat zij ervan kan terugkrijgen. Maar doordat we al geruime tijd leven in een negatieve rente die feitelijk voor een stuk veroorzaakt is door de Europese Centrale Bank, kent Europa een specifiek probleem op bancair vlak."

Een oplossing daarvoor verwacht hij ten vroegste in het volgende jaar. "Het gaat volgens mij pas na de Amerikaanse verkiezingen zijn en na de eedaflegging van de nieuwe Amerikaanse president in januari dat de Fed (Federal Reserve System, de Amerikaanse centrale bank, sdr.) in de Verenigde Staten zal beslissen om de rente te verhogen. En dan zullen we in de maanden die daarop volgen ook zien dat de ECB zal gedwongen worden om ook in Europa de rente naar omhoog te stellen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni