Voor de bouw van nieuwe woningen moeten de laatste volkstuintjes van Elsene, vlak bij treinstation Boondaal, verdwijnen. De tuiniers verzetten zich al jaren hevig en hebben nu ook een advocaat in de arm genomen. De gemeente heeft immers geen overleg met de buurt gepland en heeft ook geen milieueffectenrapport opgesteld.
Elsene is eigenaar van het terrein van 6,5 hectare. Het wil de grond verkopen voor (grotendeels commerciƫle) bouwprojecten en heeft daarvoor in de afgelopen jaren al een paar keer het bijzondere bestemmingsplan van de grond gewijzigd. Maar de buurt verzet zich hevig. Het grootste deel van het terrein wordt nu ingenomen door een 40-tal volkstuintjes, en de tuiniers hebben een advocaat in de arm genomen om hun zaak te bepleiten.
Zij noemen de tuintjes een plek om elkaar te ontmoeten en buurtkinderen te leren over de natuur. Daarnaast roemen ze de biodiversiteit van de plek. Bovendien heeft de gemeente hen niet geraadpleegd over het bouwproject, en is er geen milieueffectenrapport uitgebracht.
Alternatief plan verworpen
De volkstuiniers hebben op eigen inititatief ook een alternatief plan voorgesteld waarbij de woningen in de lengte zouden gebouwd worden, en niet langs de straat, waardoor meer groene ruimte behouden zou blijven. Maar de gemeente ketste dat plan af. "Dit gebied staat nu eenmaal ingekleurd als woonzone in het gewestelijk bestemmingsplan," zei schepen van Stedenbouw Nathalie Gilson (MR) bij een eerder protest in 2015. "Vroeg of laat zullen er dus woningen komen."
Het gebied van de volkstuintjes was ooit nog veel groter en strekte zich uit tot in buurgemeente Watermaal-Bosvoorde, maar die bouwde al sociale woningen op het stuk tussen de Bosvoordsesteenweg en de spoorweg.
Ook Watermaal-Bosvoorde is nu trouwens tegen de bouw van nieuwe (koop)woningen in de Louis Ernottestraat. Net als de buurtbewoners verwijt de Watermaalse schepen van Stedenbouw Tristan Roberti (Ecolo) zijn buurgemeente dat er geen overleg met de buurt is gebeurd, en dat er geen milieueffectenrapport is opgesteld over de effecten van het bouwproject. Dat zei hij op de overlegcommissie over het project.
Daarnaast wijst schepen Roberti er ook op dat het grootste deel van de Ernottestraat zich op het grondgebied van Watermaal-Bosvoorde bevindt, en dat elke wijziging dus moet gebeuren in onderling overleg.
Lees meer over: Watermaal-Bosvoorde
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.