Armoede en klimaatbeheer zijn nog steeds de krachtlijnen van de Brusselse regering voor 2020, in lijn met de regeerverklaring van juli. Ook een hervorming van de taxisector, renovaties van gewestelijke huisvesting en extra geld voor de brandweer komen eraan. Het parlement stemt zaterdag over de beleidsverklaring.
Brusselse beleidsverklaring: ‘60.000 extra jobs in ecologische sector’
Lees ook: Brusselse begroting opnieuw in evenwicht
Brussel klopt zich op de borst dat het elk jaar een begroting in evenwicht nastreeft, ondanks de ‘ontoereikende transfers’ uit andere Belgische gewesten, en de ‘beperkte inning van belastingen.’ Vervoort benadrukt meteen ook de extra inspanningen die Brussel levert op vlak van onderwijsinvesteringen, nochtans geen bevoegdheid van het Gewest.
Ook de opvang van transitmigranten, ‘die van de federale regering geen waardig onderdak krijgen,’ beschouwt de regering als een noodzakelijke investering.
Een volledige begroting is nog niet voorhanden – die wordt pas eind december goedgekeurd in het parlement. Wel is er meer duidelijkheid over de 500 miljoen strategische investeringen, die buiten de begroting vallen: 474 miljoen gaat naar mobiliteit, openbare werken en openbaar vervoer, 26 miljoen naar veiligheid.
Sociale woningen renoveren
Huisvesting is een prioriteit, klinkt het. Er gaat 20 miljoen euro extra naar lopende bouwprojecten van het Gewest. En volgend jaar moeten er 200 sociale woningen bijkomen. Tegelijkertijd moeten de woningen gerenoveerd worden, om de energiefactuur te drukken en CO²-uitstoot te helpen verminderen. De Brusselse Gewestelijke huisvestingsmaatschappij (BGHM) krijgt 50 miljoen euro om daarvoor haalbaarheidsstudies te laten uitvoeren.
Nieuwe openbare bouwprojecten moeten ook sneller vooruitgaan: er komt daarom een versnelde procedure voor wie een stedenbouwkundige vergunning aanvraagt voor publieke woningen. Voor alle duidelijkheid, van versoepeling is geen sprake.
"We moeten blijven overleggen met Vlaanderen. Het grootste probleem van Brussel zijn de pendelaars"
Qua mobiliteit blijft de regering aansturen op overleg met de andere gewesten, specifiek met Vlaanderen, over onder meer een slimme kilometerheffing. “Het grootste probleem voor Brussel zijn de pendelaars,” aldus Vervoort in een reactie.
Door zelf in te zetten op een koolstofarme Brusselse economie tegen 2050, wil Brussel niet alleen haar eigen bijdrage leveren aan het klimaatprobleem. De transitie moet ook 60.000 extra jobs opleveren.
De regering is tevens op haar hoede voor de Ubers en Airbnb’s van deze wereld. Er komt een hervorming van de taxisector, om de belangen van chauffeurs en gebruikers te beschermen. En ook de regelgeving voor toeristische verblijven wordt tegen begin 2020 opnieuw onder de loep genomen, na advies van een universitair consortium.
Alle camera’s bijeen
Veiligheid moet steeds meer gecentraliseerd worden. Het gewestelijk Crisiscentrum staat er, in 2020 begint de bouw van het Communicatiecentrum. Ondertussen zijn ook alle cameranetwerken (van de MIVB, politiezones, Brussel Mobiliteit, etc.) met elkaar verbonden, de komende maanden worden daarvoor de laatste details op punt gezet.
Tot slot mag de Brusselse brandweer rekenen op 3,8 miljoen euro extra dotatie, voor loonindexeringen, verschillende premies en de renovatie van de gebouwen.
Lees meer over: BRUZZ 24 , Brussel , Politiek , beleidsverklaring , Rudi Vervoort
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.