Het interieur van de Brusselse cafés verraadt vaak een lange geschiedenis. Sommige etablissementen houden meer vast aan hun historie dan andere. BRUZZ bezocht met specialist en prof Hans Vandevoorde drie cafés die de nostalgie in ere proberen te houden.
Zeg niet zomaar 'café' tegen een estaminet: een tocht langs de Brusselse kroegen
Zeg niet zomaar café tegen elke kroeg. Elk etablissement krijgt een andere naam afhankelijk van het clienteel, de te nuttigen dranken en de activiteiten. In de 19e eeuw werd de benaming café enkel gebruikt voor een koffiehuis. Hier was vooral de rijke burgerij te vinden. Een trend die overwaaide uit Wenen en Parijs. Men speelde biljart en op zondag waren zelfs vrouwen welkom. De koffiehuizen waren voornamelijk te vinden aan het Muntplein.
Arbeiders kwamen samen in een estaminet. Er werd Lambiek, Faro en Geuze geschonken. Bannelingen ontmoetten elkaar hier en er werden plannen gesmeed om de wereld te verbeteren. Estaminets waren te vinden in volkswijken zoals de Marollen.
Een brasserie was dan weer gelinkt aan een hotel. Deze bars dienden als uithangbord voor een brouwerij. Het bekendste voorbeeld is Hotel Métropole. Deze grote hotels met bijbehorende brasserie verwelkomden hun klanten in de buurt van stations of op de centrale lanen. Dan waren er ook nog taveernes. Deze eerder elitaire drankgelegenheden tapten Engels of Duits bier.
Lees meer over dit onderwerp op de website van Erfgoed Brussel.
Vroeger & nu: langs bruine kroegen en chique cafés
Bekijk ook onze fotoreportage en ontdek hoe de oude etablissementen (al dan niet) de tand des tijds hebben doorstaan.
Lees meer over: BRUZZ 24 , Brussel-Stad , Resto & Bar , Samenleving , Hans Vandevoorde
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.