Iedereen kent de ondertussen iconische foto waarvan een uitvergroting in de achteraanbouw van het café Goudblommeke in papier hangt.

| Een foto van Piet van Wijngaerdt, gekiekt in de Vlaamse Club te Brussel in 1926, in gezelschap van onder andere August Vermeylen (eerste links bovenaan met bril), Paul van Ostaijen, Geert van Bruaene, E.L.T. Mesens, René Verboom, Jean-Jacques Gaillard,Pierre Fontaine, Marcel Baugniet, Edmond Vandercammen, Jef Mennekens, Irène Hamoir, Marthe Beauvoisin en Jean Milo.

Kort gesprek

Met August Vermeylen op stap in bezet Brussel: 'Hij was een rasecht ketje'

Michaël Bellon
© BRUZZ
09/10/2024

Hans Vandevoorde, docent Nederlandse letterkunde, schreef een biografie over August Vermeylen (1872-1945) - de legendarische leider van de Vlaamse beweging, socialistische senator, kunsthistoricus en schrijver die aan de ULB doceerde en later de eerste rector was van de vernederlandste Rijksuniversiteit Gent.

Met Stil Verzet schreef Vandevoorde een gedetailleerde biografie van Vermeylen, gebaseerd op dagboeken en andere egodocumenten van Vermeylen en zijn entourage over de oorlogsjaren van 1939 tot 1945, die ook zijn laatste levensjaren waren.

Sommigen kennen misschien het Vermeylenfonds, maar wie was August Vermeylen eigenlijk?
Hans Vandevoorde: Vermeylen was voor de Tweede Wereldoorlog een van de leidende figuren van de Vlaamse Beweging. Maar hij was ook een rasecht ketje dat heel zijn leven in Brussel heeft gewoond. Als professor kunstgeschiedenis doceerde hij eerst aan de ULB en dan aan de Rijksuniversiteit Gent, waar hij in 1930 de eerste rector werd van de vernederlandste universiteit. Hij schreef ook romans, maar zijn betekenis ligt vooral in de stichting van het tijdschrift Van Nu en Straks aan het einde van de negentiende eeuw. In zijn geweldige, scherpe essays hekelde hij de flaminganten die alleen met taal bezig waren: voor hem was de Vlaamse zaak een sociale zaak. Hij wilde een verzoening van het individu met de gemeenschap, van het nationale met het internationale.

Hans Vandevoorde, professor literatuur (VUB)

VUB

| Hans Vandevoorde (VUB): "In zijn geweldige, scherpe essays hekelde August Vermeylen de flaminganten die alleen met taal bezig waren: voor hem was de Vlaamse zaak een sociale zaak."

Vermeylen liet voor het eerst van zich horen als student vanaf 1890, en was senator tot 1939. Toch focust uw boek op zijn laatste levensjaren.
Vandevoorde: Stil verzet toont het dagelijks leven van een intellectueel in Brussel tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bovendien laat het zien hoe iemand zijn innerlijke vrijheid probeert te vrijwaren door te lezen, te schrijven, te wandelen – zoals wij deden tijdens de coronacrisis. De Duitsers hadden hem verboden om nog een openbare functie uit te oefenen en dus leefde hij schijnbaar geïsoleerd. Hij ontsnapte aan dat isolement door zich in grotere en kleinere cirkels rond zijn huis in de Ukkelse Vuurkruidstraat - nu Roberts-Jonesstraat - te bewegen. Hij hield recepties voor een besloten kring van vrienden, ging zich in de bibliotheek warmen tijdens de barre winters, bezocht volop concerten en tentoonstellingen, en ging wandelen met vrienden: zowel met Franstaligen uit het ULB-milieu als met Nederlandstaligen uit de Vlaamse culturele elite.

Stil Verzet, de oorlogsjaren van August Vermeylen, van Hans Vandevoorde

UItgeverij Lannoo

| Hans Vandevoorde, Stil verzet. De oorlogsjaren van August Vermeylen (1939-1945), € 34,99, 360 blz.

Vermeylen was begaan met Brussel.
Hans Vandevoorde: Na de Eerste Wereldoorlog heeft Vermeylen zich als senator vooral ingezet voor het Brusselse onderwijs. Hij was in 1923 ook de stichter van de Vlaamse Club, waarmee hij de aanwezigheid van Vlamingen in Brussel zichtbaar wilde maken. Hij was een flamingante belgicist en besefte al vroeg, in de jaren dertig, dat het land niet gesplitst kon worden omdat Brussel er was. De belangrijkste uitspraak van hem die ik voor dit boek opdiepte, was: ‘we moeten fanatiek zijn in de gematigdheid’.

Naar aanleiding van het boek gaat Hans Vandevoorde op 10 oktober om 14u in gesprek met Koen Aerts in het CegeSoma, Luchtvaartsquare 29. Organisatie Soma. in samenwerking met het AMVB.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Literatuur , August Vermeylen , Hans Vandevoorde , Verzet WOII

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni