De Neerpedevijver mocht vrijdag de spits afbijten als testplek voor openluchtzwemmen in Brussel. We gingen baantjes trekken in een idyllisch kader, maar moesten er wel modder en een plantentapijt bijnemen.
Expedition Swim, zo heet het testprogramma waarbij openluchtzwemmen in Brusselse vijvers wordt getest deze zomer. Deze vrijdag en zaterdag is de grote Neerpedevijver aan de beurt in Anderlecht, later volgen nog het Ter Kamerenbos en de Koninklijke Visserij in Watermaal-Bosvoorde. 3 andere locaties sneuvelden de voorbije maanden.
De tests moeten uitwijzen hoe de vijvers in kwestie reageren op zwemactiviteit, maar ook hoe zwemmers de drie plekken ervaren.
Het decor in Anderlecht zat alvast snor. De Neerpedevijver met zijn natuurlijke oevers en omliggende bomen is een omgeving die uitnodigt tot een frisse duik. Ook de organisatie verliep op wieltjes. De testzwemmers hadden zowel vestiaires als douches ter beschikking en de hele watersessie verliep ook nog eens onder waakzame oog van een batterij redders.
Dikke modder, prima water
Maar hoe is het nu om in de Neerpedevijver te zwemmen? Onze eerste blijvende indruk van de vijver is het moment waarop onze voeten de bodem raken. Dat gaat erg geleidelijk, tot onze voeten 15 centimeter diep in een slib/modderlaag zijn weggezakt. Er zijn aangenamere manieren om aan een zwempartij te beginnen.
De waterkwaliteit blijkt dan weer erg goed mee te vallen. Dat blijkt niet alleen uit de tests die Leefmilieu Brussel vooraf uitvoerde. Je merkt het ook als zwemmer: het water oogt zuiver en stinkt ook niet – behalve bij ruime maneuvers in de modder.
De omvangrijke vijver blijkt overigens verrassend ondiep. In het hele zwemdeel komt het water nooit hoger dan onze heupen. Het voordeel daarvan is dat het water snel opwarmt. Het sop heeft vrijdag zowat de ideale zwem- en plonstemperatuur: verfrissend en toch zo warm dat je er een hele tijd in kan blijven.
Baggerwerk
Minder leuk is dat je als zwemmer de hele tijd de plantengroei op de bodem voelt. Zwemmen heeft hier meer iets van een glijtochtje over een tapijt van planten. Geen situatie waar iedereen wild van wordt, maar ook niet onoverkomelijk. Wat baggerwerk zou hier wonderen kunnen doen.
Hoe organisator Pool is Cool de zwemplek evalueert horen we pas later. In de marge van het evenement vernemen we alvast dat de gemeente Anderlecht erover nadenkt om een van de andere vijvers permanent te laten inrichten als zwemplek. Dat gaat alvast niet zonder forse werken en financiering: de Neerpedebeek moet dan door de vijver in kwestie worden geleid om voor doorstroming te zorgen en de waterkwaliteit op te krikken. Wellicht moet de vijver dan ook uitgediept worden. Een permanente zwemplek betekent ten slotte ook een solide organisatie, met redders en infrastructuur.
Bij de meeste testzwemmers overheerst vrijdag duidelijk het enthousiasme. Op een enkele modderschuwe vader met kind op de arm – “Ik wil eruit!” – wordt er geplonsd en gezwommen dat het een lieve lust is. De waterplanten dienen al snel als hoofddeksel voor sommigen, terwijl een enkeling zijn hele torso met slib zwart schildert.
“Dit is fantastisch, we hebben hier zo lang op gewacht,” vat een van de eerste dames die in het water gaan het samen. “En die planten en modder? Dit is de natuur, geen zwembad!”
Lees meer over: BRUZZ 24 , Anderlecht , Watermaal-Bosvoorde , Events & Festivals , Neerpedevijver , expedition swim , openluchtzwemmen , zwemmen , pool is cool
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.