Waterverspilling in de grootstad tegengaan door onze straten te kuisen met grondwater dat sowieso opgepompt wordt. Dat is het idee van Yoeri Bellemans van Opensource.Brussels. Hij nodigde BRUZZ uit voor een testmoment in Neder-over-Heembeek, waarbij hij een veegwagen van Net Brussel aansloot op een pomp van een lokale werf.
Brusselaar pakt waterverspilling aan met simpel maar geniaal idee
Hoeveel water gebruiken we dag in dag uit om onze straten te kuisen, onze tuinen te bewateren of in de bouw van onze huizen? Daartegenover kennen we allemaal het aanzicht van een dikke buis op straat die grondwater opnieuw de goot in pompt. Bij Opensource.Brussels willen ze nu dat aanbod koppelen aan de vraag.
“ Het was een hele droge zomer, de planten in het Brusselse hebben echt afgezien", zegt Youri Bellemans. "Met de organisatie Bûûmplanters planten we bomen op speelplaatsen, bedrijven en bij mensen thuis. Al twee jaar op rij zien die zo af. Op een gegeven moment moesten we op zoek naar alternatieven en dan zie je zo een dikke leiding van een werf duizenden liters in de goot storten. De link was gemaakt.”
“De natuur levert ons veel gratis diensten en we zetten daar teveel druk op. Drinkwater om de straten te kuisen, dat is oneigenlijk gebruik.”
Vandaag testte Opensource.Brussels voor de tweede keer of het mogelijk was om zo een waterpomp te koppelen aan een ander systeem. “We hebben een veegwagen van Net Brussel, die normaal gezien met gezuiverd leidingwater werken, succesvol aan een pomp kunnen aansluiten. Het ging zelfs heel vlot want het wagentje was heel snel gevuld.”
Bellemans wil op termijn een heel ‘blauw netwerk’ van vraag en aanbod op elkaar afstemmen: “waarbij we al die pompen beschikbaar maken om bijvoorbeeld de plantsoenen van de gemeentes water te geven, de sporen van de MIVB te kuisen, de moestuinen te bewateren. Met dit netwerk kunnen we grote volumes leidingwater besparen.”
Een ideale partner in zijn project zouden de gemeentes of het gewest zijn: “zij zijn zowel afnemer als verbruiker, ze leveren de vergunningen voor de installaties, weten welke sites vervuild zijn en welke niet. In het kader van de duurzaamheid van overheidsopdrachten zou deze toepassing een aanzienlijke vooruitgang betekenen.”
“De natuur levert ons veel gratis diensten en we zetten daar teveel druk op. Drinkwater om de straten te kuisen, dat is eigenlijk oneigenlijk gebruik.”
Lees meer over: BRUZZ 24
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.