Een coalitie tussen Open VLD en N-VA na 26 mei, lijkt weinig waarschijnlijk. Lijsttrekkers Guy Vanhengel (Open VLD) en Cieltje Van Achter (N-VA) waren het tijdens het Brussel Kiest-debat weinig met elkaar eens. Toch doet Vanhengel de deur ook niet helemaal dicht: “Wij willen met elke partij die constructief aan Brussel wil bouwen rond de tafel zitten. Maar als N-VA resoluut anders blijft denken over bijvoorbeeld meertalig onderwijs, dan wordt dat moeilijk.”
Vanhengel: 'N-VA wil Brussel gebruiken om ander programma te realiseren'
“Geef mij misschien al uw gsm-nummer, dat kan zondag nog goed van pas komen”, lacht Van Achter na afloop van het debat op BRUZZ. “Of misschien moet ik dat aan Els (Ampe, red.) vragen.”
Maar de kans dat beide lijsttrekkers elkaars nummer nodig zullen hebben, lijkt na afloop van het debat eerder klein. Vanhengel wil vooral niet dat Vlaanderen de rol van schoonmoeder van Brussel op zich neemt. “Brussel moet zich niet afzetten tegen Vlaanderen, maar in Vlaanderen beseft men nog niet altijd goed wat voor metamorfose Brussel de laatste decennia heeft ondergaan. We zijn na Dubai de meest kosmopolitische stad ter wereld.”
Van Achter is niet onder de indruk: “Je ervan afmaken door te zeggen dat Vlaanderen Brussel niet begrijpt, dat is niet meer van deze tijd. Het is niet omdat je de problemen wil oplossen, dat je niet van Brussel houdt.”
‘Verschil in stijl’
Eerder deze week vroeg Bart Maddens zich af of N-VA ook echt mee wil besturen in Brussel. “Absoluut”, zegt Van Achter. “De vraag moet eerder aan Guy Vanhengel gesteld worden: wil hij wel met ons in zee?”
Vanhengel: “Ik heb de indruk dat N-VA Brussel wil gebruiken om een ander programma te realiseren. Wij willen met elke partij die constructief aan Brussel wil bouwen rond de tafel zitten. Maar als N-VA resoluut anders blijft denken over bijvoorbeeld meertalig onderwijs, dan wordt dat moeilijk."
Over meertalig onderwijs blijven N-VA en Open VLD van mening verschillen. Van Achter: “Lessen volgen in andere talen dan het Nederlands moet kunnen, maar enkel voor zij die perfect Nederlands spreken, en dus niet om het voor anderstaligen gemakkelijker te maken." Vanhengel blijft voorstander, omdat vele Brusselaars vragende partij zijn. “De kwaliteit kan gegarandeerd blijven, ook met verschillende talen tegelijk."
Taalpremies geblokkeerd
Van Achter vindt bovendien dat de Brusselse regering geen inspanningen levert om de taalwetgeving na te leven. “Ik kreeg de aangifte voor mijn onroerende voorheffing in het Frans. De ambtenarij kan toch zien wie Nederlandstalig is? 73 procent van de benoemingen is in strijd met de taalwetgeving. De situatie is nog nooit zo bedroevend geweest als nu. Vanuit de federale regering heeft N-VA-minister Jan Jambon gedaan wat hij kon, door tijdelijk de taalpremies stop te zetten en te controleren waar de geldstromen naartoe gingen.”
Vanhengel: “Hij heeft die premies inderdaad geblokkeerd. Gelukkig heeft zijn vervanger Pieter De Crem (CD&V) daar verandering in gebracht. Jambon speelde een politiek spel op kap van de Brusselaars.”
Lees meer over: BRUZZ 24 , Brussel , Brussel Kiest 2019 , meertalig onderwijs , VGC , Vlaanderen , bart maddens
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.