De Brusselse regering levert een inspanning om de ruim 120.000 jaarlijkse openbare werven in het gewest vlotter af te handelen. Daarvoor plant het een betere coördinatie tussen werven en een uitbreiding van de arbeidstijden van de bouwvakkers. Handelaars in werfzones krijgen voortaan ook als de winkel open is een vergoeding.
Dat maakten de ministers van Werk Didier Gosuin (Défi) en Openbare Werken Pascal Smet (SP.A) vrijdag bekend op een persconferentie.
De komende jaren zullen er grote werken plaatsvinden in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Zo moeten de tunnels gerenoveerd worden en zal het metronet uitgebreid worden. Dergelijke grote werkzaamheden kunnen zware gevolgen hebben voor de omliggende handelszaken.
Zo klaagden handelaars in de voetgangerszone in januari nog dat de werkzaamheden in de zone een negatieve impact hadden op de verkoop in de soldenperiode.
Volgens Smet en Gosuin kwam de oude regelgeving rond compensaties voor de handel de laatste jaren niet meer tegemoet aan de noden van de handelaars.
Andere berekening financiële compensatie
Om een financiële tegemoetkoming te krijgen, moesten handelaars een sluiting van minstens een week achter de rug hebben. Pas dan hadden ze recht op een vergoeding van 73,30 euro schadevergoeding per dag. “Maar handelaars willen helemaal niet sluiten,” zegt Pauline Lorbat, persattaché van Gosuin, aan BRUZZ.
Daarom stelden de ministers vrijdagochtend tijdens een persconferentie een nieuwe ordonnantie voor. Als die goedgekeurd wordt, zouden handelaars niet meer moeten sluiten vooraleer aanspraak te kunnen maken op een schadevergoeding.
Kleine handelsbedrijven bij wie de straat meer dan 29 dagen opengebroken wordt, kunnen elke zes maanden een extra bedrag tussen 2.000 en 2.700 euro aanvragen.
Langere werktijden
De nieuwe ordonnantie belooft daarnaast ook de coördinatie van de werven te verbeteren. Door alle betrokken partijen van bij aanvang samen te brengen, wil men beter kunnen anticiperen op de impact die de werkzaamheden op een buurt kunnen hebben.
Tot slot wil men de duur van de werkzaamheden zo veel mogelijk in tijd beperken. Door langere werktijden toe te laten en op te leggen, hoopt het Gewest de werken zo veel mogelijk op te laten schieten. De ministers stellen daarom voor om arbeiders tussen zes uur ’s ochtends en tien uur ’s avonds te laten werken op werven die het verkeer zwaar verstoren.
Vanaf maandag buigt het Brussels parlement zich over de nieuwe ordonnantie.
Lees meer over: BRUZZ 24 , Brussel , Economie , Pascal Smet , Didier Gosuin
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.