Sinds woensdag is sekswerk uit het strafrecht gehaald. Dat betekent dat sekswerkers vanaf nu vrij hun beroep kunnen uitoefenen. Wendy Gabriëls, de coördinator van de hulporganisatie voor sekswerkers 'Violett', legt uit.
De organisatie Violett verleent medische en sociale hulp aan sekswerkers. Deze 'decriminalisering' is een belangrijke stap voor de sekswerkers en de hulporganisaties. "Het is een werk van lange adem", vertelt Gabriëls. "De wetgeving is meer dan 100 jaar oud. Tot op heden is er weinig prioriteit aan gegeven, omdat de sector verborgen is. Maar door de coronacrisis kwamen de gevaren in de sector sterker naar boven."
Er zijn verschillende concrete voorbeelden van dingen die vroeger niet konden en vandaag wel. "Een sekswerker kan een boekhouder nemen en zaken regelen op een correcte manier. Men kan naar een bank gaan om geld als sekswerker op een rekening te zetten. Sekswerkers kunnen een lening aangaan, probleemloos advertenties plaatsen op een website, chauffeurs inschakelen, enzovoort."
Lees meer over: BRUZZ 24 , Brussel , Justitie , sekswerk , Violett , Wendy Gabriëls , strafrecht
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.