VUB-studenten bouwen oldtimer om tot elektrische wagen

RV
© Belga - BRUZZ
13/09/2023
Updated: 13/09/2023 16.50u

VUB-studenten hebben een oude oldtimerwagen omgebouwd tot een werkende elektrische wagen. De auto werd woensdagochtend voorgesteld op de VUB-campus in Etterbeek. Op die manier kunnen oldtimers hergebruikt worden. Ze zouden bovendien tot wel de helft goedkoper zijn dan nieuw geproduceerde elektrische modellen.

Terwijl het idee oorspronkelijk niet meer was dan een theoretisch vraagstuk, zijn VUB-studenten en onderzoeksgroep MOBI onder leiding van projectpromotor Stefan Sallinger erin geslaagd de oldtimer MGB te retrofitten, of om te bouwen tot een elektrische wagen.

"Om de stabiliteit niet te hypothekeren, mogen een aantal parameters niet te veel afwijken van het originele concept van de auto," zegt Sallinger, promotor van het project bij MOBI. "Zo zijn er beperkingen voor het gewicht, dat niet te hoog mag zijn."

Tijdens de retrofit-operatie werden daarom alle originele onderdelen zorgvuldig gewogen. De oude motor, zo'n 210 kilogram, en de benzinetank, werden vervangen door 175 kilogram aan nieuwe batterijcellen, alsook een elektromotor van rond de 60 kilogram.

Wachten op de wet

"De grootste uitdaging was het inbouwen van de batterijcellen, die nu over vier verschillende plekken in de auto verdeeld zijn", zegt Sallinger. "De motor komt op dezelfde plek en de versnellingsbak blijft behouden."

Voor de omgebouwde auto werkelijk de baan op mag, moet eerst nog een koninklijk besluit over het retrofitten van oude wagens worden goedgekeurd. In onze buurlanden en in Groot-Brittannië is er wel al een wettelijk kader.

Bram sprak met Stefan Sallinger, promotor van het project.

In de toekomst is het de bedoeling om ook andere wagens te retrofitten, zegt Sallinger. De productiekosten van deze elektrische retrofit-wagens zou in de toekomst tot de helft lager moeten komen te liggen dan de productiekost van nieuw geproduceerde elektrische wagens.

In een parallel project bekijken masterstudenten van de ULB ook de socio-economische aspecten van zo'n retrofit-auto in een aantal financiële cases, waaronder zowel het ombouwen van een (kleine) gezinsauto, een oldtimer als een bestelwagen. "We vinden deze case belangrijk om verschillende redenen", zegt Sallinger. "Waarschijnlijk is er een redelijke markt voor het ombouwen van oude wagens."

Batterijen zijn grootste kost

Enkel de kostprijs voor het retrofitten zelf baart nog zorgen, al is het hergebruiken van oud materiaal wel goedkoper dan de aankoop van nieuw materiaal.

"Je oude wagen hergebruiken past binnen een circulair systeem, met minder afval als gevolg. Door circulair te werken, creëer je ook tewerkstelling. Alleen moeten we nog kijken of de prijs haalbaar is, zeker voor jonge mensen of mensen met een kleiner budget. Momenteel zitten we aan meer dan 20.000 euro verbouwingskosten, waarvan de batterijen de grootste slokop zijn", zegt Sallinger.

Sallinger en de VUB-studenten hopen tegen het einde van het academiejaar de MGB meer uitgebreid te kunnen testen, eerst op de VUB-campus en later ook op de weg, waarvoor nu al contacten zijn gelegd met bedrijven. ​

Ze hopen dat tegen die tijd de wetgeving ter zake ook op punt zal staan.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni