‘Half & half- Feeding the city’ is een reeks van evenementen in Brussel. Ze willen inzoomen op de manier waarop Brussel in het verleden werd gevoed en hoe dat nu gebeurt. Een gesprek met Arnout Vandamme van De Brigade.
Of de stadsmens van tegenwoordig de oorsprong van zijn voedsel voldoende kent? "Minder dan vroeger, legt Vandamme uit, "maar het komt wel een beetje terug". Daarom wil hij met de reeks evenementen, onder de noemer ‘Half-en-half, feeding the city’, het verleden terug oprakelen en de link met de Brusselse rand terug meer gaan leggen.
De meerderheid van de producten die de Brusselaar vroeger consumeerde, kwamen uit de rand rond Brussel. "Je moet maar 100 jaar teruggaan in de tijd, en je ziet al dat er in de rand belangrijke productiecentra waren van aarbeien. In Dilbeek was de belangrijkste productie van het land."
Tijdens de evenementen van De Brigade kom je te weten vanwaar het voedsel vroeger kwam. "Er was altijd een heel directe link. Verkopers gingen te voet of met de trein. Nu komt het op een andere manier op onze markt, vaak met vliegtuigen van heel ver. Maar toch is er een tendens, waarbij mensen meer willen inzetten om ook groenten en fruit in Brussel te telen."
De stadslandbouw van vandaag grijpt terug naar het verleden, bijvoorbeeld wat de locatie betreft. "In de abbatoir zit een champigonnenkwekerij in de kelder. Die was er 50 jaar geleden ook. Die is dan verdwenen en werd op een bepaald moment terug in gebruik genomen."
De Brigade wil ook andere mensen inspireren om zelf te kweken. De evenementen lopen van mei tot december. Meer info vind je op hun website.
Lees meer over: BRUZZ 24 , Events & Festivals , feeding the city , Arnout Vandamme , cultureel erfgoed , voedingsproductie