De heraanleg van de Toekomststraat in Molenbeek is eindelijk klaar. De buurtbewoners zijn blij met de transformatie tot 'woonerf', maar stellen zich wel vragen bij het eindresultaat. "Op deze manier is er opnieuw een opdeling tussen het voetpad en de straat waar de auto's rijden. Dat kan niet de bedoeling zijn van 'een woonerf'", zo zegt een buurtbewoner.
Discussie over veiligheidspaaltjes in vernieuwde Toekomststraat
Er is sinds 2012 al sprake van een heraanleg van de Toekomststraat, wanneer toenmalig staatssecretaris voor mobiliteit Bruno De Lille (Groen) een vernieuwing beloofde na een projectvoorstel van de buurtbewoners. In 2014 volgde een officiële studie van het Brussels Gewest naar het leefbaar maken van de straat, maar nadien braken discussies los tussen het gewest en de gemeente Sint-Jans-Molenbeek over wie de herinrichting zou betalen.
Vorig jaar hakte Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) dan toch de knoop door en nam het Gewest de kosten en de uitvoering van de heraanleg van de gemeenteweg op zich. "Er is veel discussie tussen buurtbewoners aan vooraf gegaan en we zijn tot een compromis gekomen. Het is geen voetgangersstraat, maar een eenrichtingsstraat geworden. Al weet ik dat de bewoners en ook enkele politici graag verder hadden gegaan," vertelt Molenbeeks schepen van Openbare Werken Jef Van Damme (SP.A).
Het resultaat is een woonerf waar het verkeer slechts aan maximum 20 kilometer mag rijden. Om alles leefbaar te houden en ruimte te geven aan voetgangers en fietsers, staan er verschillende stenen banken, plantenperken en ook paaltjes om het parkeren tegen te gaan. "Het is mogelijk om tijdens de zomer een speelstraat in te richten, maar dan moet er draagvlak zijn vanuit de straat", besluit Van Damme.
Lees meer over: BRUZZ 24 , Sint-Jans-Molenbeek , Mobiliteit , Samenleving , Toekomststraat , woonerf , Jef Van Damme
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.