Vandaag sluit Allee du Kaai aan de Havenlaan definitief haar deuren. Bijna tien jaar lang herbergde die plek ongeveer dertig verenigingen, die nu op zoek moeten naar een nieuwe locatie. Geen verhuis in stilte echter, want vanaf morgen geeft Allee du Kaai nog drie dagen lang haar inboedel weg. Bloempotten, lampen, verf, een verloren gewaand tennisracket ... Allemaal gratis af te halen.
Jarenlang was Allee du Kaai een vrijhaven voor buurt- en stadsbewoners die elders uit de boot vielen. Allee du Kaai ontstond in 2013, toen Toestand vzw er neerstreek. Die organisatie geeft leegstaande panden in Brussel een tijdelijke invulling in de vorm van sociaal-culturele ontmoetingsplekken.
Allee du Kaai sluit nu de deuren, maar in de verschillende gebouwen van Allee du Kaai blijft heel wat materiaal achter. Daarom is iedereen donderdag, vrijdag en zaterdag welkom voor een grote 'garage giveaway'. Onder andere lichtschakelaars, verf, hout en stoelen en banken zijn gratis af te halen in de Havenlaan.
BRUZZ-reporter Godfried Roelant ging alvast een kijkje nemen en sprak er met Samuel Hus, projectcoördinator bij In Limbo, een platform de uitwisseling en het hergebruik van materialen binnen de socio-culturele sector in Brussel wil vergemakkelijken.
Geen nieuwe Allee du Kaai
Eerder vandaag blikte coördinator van Allee du Kaai, Tine Declerck, al bij BRUZZ terug op bijna tien jaar Allee du Kaai. "Het was een allegaar van mensen en activiteiten," vertelt ze. "Elk gebouw had zijn eigen mogelijkheden en iedereen die er kwam was voor ons gewoon 'mens' en werd niet gedefinieerd door leeftijd, afkomst of stand."
Volgens Declerck komt er geen nieuwe Allee du Kaai: "Het was een uniek project, aangepast aan de context van de wijk. Vanuit diezelfde insteek hebben we wel enkele andere projecten lopen in een oude school in Molenbeek, een klooster in Jette en een oude garage in Schaarbeek."
'Tijdelijke gebruiksprojecten met uitsterven bedreigd'
"Die gemeentes hebben allemaal andere noden en dus passen wij de invulling op die locaties daarop aan om op die manier een verschil te maken in de buurt. Het wordt wel steeds moeilijker om soortgelijke projecten in tijdelijk leegstaande panden op te starten, omdat de regelgeving, de kaders en de context sinds 2014 danig veranderd zijn dat sociale tijdelijke gebruiksprojecten met uitsterven bedreigd zijn."
Lees meer over: BRUZZ 24 , Brussel , Stedenbouw , Allee du Kaai , Tine Declerck , garage giveaway