Toetanchamon: 'Belgen hebben iets met het Egypte van de farao's'

Frank Hoornaert
© BRUZZ
20/07/2022

Toetanchamon is met voorsprong de bekendste van alle farao's van het oude Egypte. Honderd jaar na de ontdekking spreekt zijn grafkamer nog steeds tot de verbeelding en zijn de reproducties van de schitterende inhoud ervan te zien in Thurn & Taxis.

In 1923 is de toenmalige koningin Elisabeth naar Luxor afgezakt om de opgravingen van de grafkamer met eigen ogen te zien. Sindsdien zijn verschillende Belgische archeologen ook elders in Egypte gaan opgraven. "De egyptologie is sindsdien een beetje een Belgische specialiteit geworden," zegt Marie Camelbeek, zelf ook egyptologe.

Het team van de Britse archeoloog Howard Carter heeft de graftombe van Toetanchamon al in de herfst van 1922 ontdekt, al zijn de opgravingen officieel pas in februari 1923 gestart.

Toetanchamon was negen toen hij de troon besteeg, maar heette toen nog Toetanchaton, naar de zonnegod Aton, die zijn vader Achnaton tot oppergod had gepromoot. "Toetanchamon heeft het oude polytheïsme hersteld en daarmee een revolutie in het oude Egypte voorkomen," legt de Duitse egyptoloog Wolfgang Wettengel uit.

De tentoonstelling Toetanchamon, his Tomb and his Treasures, loopt tot januari 1923 in Thurn & Taxis.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni